Работната седмица ще бъде по-дълга за служителите от определени сектори в Гърция.

Промяната влиза в сила от 1 юли, а според нея персоналът в частния сектор ще може да работи шест дни в седмицата или общо 48 часа, пише Fortune.

Избрани промишлени и производствени предприятия, както и компании, които предоставят услуги 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, имат право да удължат работната седмица над пет дни съгласно новите трудови закони.

Работниците в сферата на ресторантьорството и туризма не са включени в по-дългата работна седмица.

Промяната в трудовото законодателство беше одобрена през септември миналата година вследствие на проблемите с производителността в страната, които накараха много работници да полагат допълнителен труд и често да не получават възнаграждение за него.

Длъжностните лица отбелязват и че се наблюдава недостиг на квалифицирани кадри поради намаляване на населението.

Служителите, които полагат допълнителен труд, ще получават 40% допълнително възнаграждение за осемте часа повече работа и 115% от нормалната си заплата, ако се трудят в празничен ден.

Работодателите, които приемат 48-часовата седмица, ще трябва да уведомят служителите най-малко 24 часа преди началото на смяната им. Не се разрешава допълнителен извънреден труд над осемте часа.

Новите правила не бяха посрещнати с широко одобрение в обществото, допълва Fortune.

В деня преди приемането на законопроекта работници от публичния сектор, като учители, лекари и транспортни служители, напуснаха работа в знак на протест, наричайки цялостната промяна посегателство върху правата на им, което може да създаде "варварски" условия.

Служителите в Гърция вече работят повече от тези в САЩ и по-голямата част от Европа.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отбелязва, че през 2022 г. гърците са работили средно 1886 часа, в сравнение с 1811 часа в САЩ и средно 1571 часа в Европейския съюз.

Подходът на Гърция към труда идва в момент, когато други държави експериментират с четиридневна работна седмица.

Миналата година резултатите от най-мащабното в света изпитание на по-краткия график показаха, че служители, които работят четири дни, са също толкова продуктивни, колкото и при петдневна работна седмица.

Неправителствената организация, която проведе пилотната програма, я нарече "изключителен успех в почти всяко измерение".

През март миналата година калифорнийски законодател внесе предложение за въвеждане на 32-часова работна седмица като национален закон, подкрепено от AFL-CIO и Института за икономическа политика. Законопроектът не намери подкрепа.