Една година след приключването на най-мащабното в света изпитание на четиридневна работна седмица, голяма част от участвалите компании все още позволяват на служителите да работят по-кратко, а повече от половината са направили тази промяна постоянна.

В продължение на шест месеца между юни и декември 2022 г. служителите в 61 организации в Обединеното кралство работиха 80% от обичайното си работно време срещу същото заплащане, като изпълняваха 100% от обичайната си работа, припомня CNN.

Според доклад, публикуван на 21 февруари от един от организаторите на експеримента, в края на 2023 г. поне 89% от тези компании все още са прилагали същата политика, а поне 51% са направили четиридневната седмица постоянна. Две компании не са отговорили на изследователите, изготвили доклада.

Данните бяха оповестени от "Autonomy" – мозъчен тръст, който проведе проучването през 2022 г. с организациите с нестопанска цел "4 Day Week Global" и "4 Day Week UK Campaign" в партньорство с изследователи от университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Бостънския колеж.

Според доклада, ефектът от намаленото работно време е бил изключително благоприятен за служителите и техните компании. В края на изпитването служителите съобщават за по-добро физическо и психическо здраве, по-добър баланс между професионалния и личния живот, и общо удовлетворение от живота, както и по-малко изтощение от работата. Тези подобрения се запазват година по-късно.

"Ключовият момент е, че силните резултати след шест месеца не се дължат на новост или краткосрочно въздействие. Тези ефекти са реални и дълготрайни", смята Джулиет Шор, професор по социология в Бостънския колеж, която изследва персонала на компаниите, участвали в проучването.

Мениджърите и изпълнителните директори на 28 от организациите заявиха, че 4-дневната работна седмица е оказала положително въздействие. В половината е намаляло текучеството на персонала, почти една трет заявяват, че политиката е подобрила значително набирането на персонал, а 82% отчитат благоприятно въздействие върху благосъстоянието на персонала.

Докладът също така подчертава методите, които компаниите са използвали, за да поддържат 4-дневната работна седмица, включително преразглеждане на нормите, свързани със срещите, работните комуникации и определянето на приоритети.

"В това проучване стана ясно, че по-кратката работна седмица не е просто мода: компаниите в Обединеното кралство успешно я налагат, пишат авторите.

Близо половината от 61 компании, участвали в проучването през 2022 г., са в сферата на маркетинга и рекламата, професионалните услуги и нестопанския сектор. Останалите обхващат отрасли като строителство, производство, търговия на дребно, здравеопазване, изкуство и развлечения.

Призивите за съкращаване на работната седмица зачестиха през последните години. Те станаха по-силни, след като милиони служители преминаха на дистанционна работа по време на пандемията и престанаха да пътуват до офисите си, спестявайки време и пари.

По света се провеждат многобройни експерименти с 4-дневна седмица, включително в САЩ, Ирландия, Франция и др.