"Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ – ДПС".

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на консултациите за съставяне на правителство в президентската институция.

Костадинов посочи, че формулата за излизане от политическата ситуация я зададе българският избирател като е определил в парламента да има повече партии, които декларират, че няма да управляват с ГЕРБ и ДПС, съобщава БТА.

Костадинов заяви, че в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, са готови да поемат третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС.

Според Костадинов една от причините за апатията и ниската избирателна активност били партиите ГЕРБ и ДПС, които по думите на лидера на „Възраждане“ се явяват „много сериозен проблем за функционирането на българската политическа система“. Той отбеляза, че избирателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ явно не са могли да простят колаборацията с ГЕРБ и ДПС.

Президентът Румен Радев изтъкна, че бройката от 125 народни представители в коалиция анти ГЕРБ-ДПС след консултациите вчера е намаляла с 38.

Той припомни, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ вчера заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандата на „Възраждане“ поради непреодолими различия. Радев постави въпроса, дали от „Възраждане“ биха съставили мнозинство или правителство, което да се крепи на политическа сила, за която самите „Възраждане“ обявиха, че е под чуждо влияние.

Костадинов отговори, че това, което правят в момента с тяхното предложение, е един стрес тест на българската политическа система, за да видят падат ли маските, или не, защото по думите му всички по време на кампанията са декларирали, че няма да управляват с ГЕРБ и ДПС.

Костадинов каза, че категорично не биха подкрепили правителство на малцинство, каквото заяви, че ще предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на „Възраждане“ коментира, че не ги е страх от нови избори, дори желаят такива наесен.

Президентът отбеляза, че предвид амбицията на „Възраждане“ да получат третия мандат е добре да разговарят с тези политически сили, за да бъде намерен общ подход за съставянето на анти ГЕРБ и ДПС коалиция. След като видим резултата, тогава можем да обсъдим тази тема. Надявам се и аз да бъда запознат с изхода от тези ваши разговори, добави държавният глава.

По време на срещата Костадинов постави въпроса за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с предстоящия избор на патриарх.

Румен Радев отговори, че е не по-малко загрижен и следи отблизо процесите, които се развиват в Българската православна църква. Той увери представителите на „Възраждане“, че е получил отговор, от който става ясно, че няма заплаха за външна намеса, каквото твърдение са направили от политическата партия в писмо до президентската институция с искане за свикване на КСНС.

Нека предпазим православието от политическата демагогия, апелира Румен Радев. Той е категоричен, че ако има такава тежка критична външна заплаха, може да бъде свикан КСНС, но към момента такава няма.

Костадинов: Водили сме разговори със знакови лица от „Продължаваме промяната-Демократична България“ за подкрепа на анти ГЕРБ-ДПС коалиция

Водили сме разговори със знакови лица от „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) , решението дали ще подкрепят анти ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно. Това съобщи пред журналисти лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след разговорите при президента за съставяне на правителство.

Според него премиерът, излъчен от такава такава евентуална коалиция, трябва да бъде консенсусна фигура. Нашата ръка е протегната, увери той, цитиран от БТА.

В момента ситуацията е следната – или ще се създаде правителство, което ще изключи ГЕРБ и ДПС, ще нормализира поне отчасти българската политическа система, или ГЕРБ и ДПС ще създадат правителство, което „ще изключи тока“ на българската политическа система, заяви Костадинов след консултациите в президентството. 

"Продължаваме промяната - Демократична България": Никой не е водил разговори за съставяне на правителство с „Възраждане“

Никой от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ППДБ) не е водил разговори за съставяне на правителство с представители на партия „Възраждане“.

Това заявиха от коалицията с пост във Facebook след направените по-рано днес изявления от лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

"ПП-ДБ е проевропейска и антикорупционна коалиция. На вчерашните консултации при президента председателят на парламентарната група на ПП -ДБ Николай Денков заяви официално и недвусмислено, че коалицията не може да влезе в разговори с партия „Възраждане“ за съвместно управление поради диаметрално противоположните виждания на двата политически субекта за посоката на развитие на България", се посочва в публикацията на коалицията.

БСП е готова на диалог с всички, ако се стигне до трети мандат

Втората парламентарно представена партия, която днес проведе консултации за съставяне на правителство с президента Румен Радев, беше "БСП за България".

"Ако се стигне до трети мандат, БСП е готова да участва активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство", заяви изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров след консултациите. Той определи срещата при президента като конструктивна.

Ако стигнем до трети мандат – разумният подход е да се говори с всички, отбеляза той. На въпрос дали очаква някои от депутатите на БСП да гласуват за правителство на ГЕРБ и ДПС, Зафиров посочи, че не очаква разцепление и увери, че парламентарната група е хомогенна и единна. 

Третият мандат все още не е дневен ред, коментира Зафиров, цитиран от БТА.

"Ако се стигне до трети мандат, ние ще съберем нашите колективни органи, ще проведем диалога вътре в партията и ще вземем съответните решения", каза той. Относно евентуална подкрепа за правителство с първия и втория мандат, ако бъде предложено експертно такова, Зафиров припомни, че имат решение на Националния съвет, което не е коригирано, а то е да не подкрепят правителство с първия и втория мандат. 

Държавният глава Румен Радев ще завърши утре консултациите с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчване на първи проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на президента. Това ще се случи с съответствие с конституционната процедура. 

От 11:00 часа Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. От 13:00 часа президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на „Величие“.