Държавният глава Румен Радев започна консултации за съставяне на правителство с парламентарно представените политически сили.

След като миналата седмица на втория ден от първото заседание на новоизбраното 50-то Народно събрание беше излъчен негов председател - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, избрани нейни заместници от седемте парламентарни групи и официално сформирани самите парламентарни групи, беше отворен пътят към следващите конституционни процедури за съставяне на редовен кабинет.

ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството

Първи на "Дондуков"2 пристигнаха представителите на най-големата партия в парламента - ГЕРБ.

"Изминаха две седмици от последните предсрочни парламентарни избори, които ви отредиха да сте първа политическа сила", обърна се към тях президентът Румен Радев, цитиран от БТА. Той посочи, че съгласно Конституцията след като приключи консултациите с всички парламентарно представени политически сили ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство.

Продължават анализите на тези избори, да се търсят отговорите на редица въпроси, един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват, коментира Радев. Също и по най-важния въпрос какъв е ходът на преговорите с останалите партии и как оценявате възможностите за съставяне на устойчиво правителство, допълни той.

Радев попита и как ГЕРБ-СДС виждат основните приоритети на това правителство в тази нелека политическа обстановка.  

Излиза, че на практика няма как да се състави правителство, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА. "Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получат Николай Денков, ГЕРБ да побеждава, а да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява", обясни Борисов и допълни: Не може предпоследният, последният да ни казват кои ще са експертите. Не виждам друг вариант, освен първия мандат.

"Това, че предпредпоследният и предпоследният поставят ултиматуми, че само с техния мандат може да стане правителство, предопределя всякакви разговори, че няма да подкрепят втори мандат, и в момента сме в хипотезата, че освен с първия мандат, друг вариант няма", допълни Борисов пред репортери след края на консултациите с президента.

ДПС: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

Втори на среща с Румен Радев бяха от ДПС - втората по численост парламентарно представена партия.

"Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори", заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БТА. Той посочи, че изборите са краен вариант и не са решение.

"ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепа за стабилно мнозинство, и ние този път ще го извървим. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и по-важният въпрос е как точно го разбират", коментира Цонев и уточни, че най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, каквато е волята на българския народ.

По думите му гражданите ясно са казали на тези избори, че политическото и партийно его трябва да бъде потиснато в името на решението на техните проблеми. Цонев заяви, че в тази сложна обстановка от ДПС разчитат на президента да поеме ролята на медиатор и да убеди политическите сили за необходимостта от решение на тази ситуация.

"Изборите са краен вариант, а не са решение, това го чухме ясно от българските граждани", добави заместник-председателят на ПГ на ДПС. Той отбеляза, че за ДПС категорично е станало ясно, че хората не искат нови избори, а политическия процес да се стабилизира, да има мнозинство, редовно правителство, което да решава проблемите им.

ПП-ДБ остава с непроменени приоритети и в опозиция

Третата политическа сила, явила се на консултации с държавния глава днес, бяха "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

"Веднага след изборите вие заявихте твърда позиция, че вашата парламентарна група ще остане в опозиция и няма да се ангажира с политики на "сглобки" с ГЕРБ и ДПС. Днес продължавате ли да стоите на тази позиция?", обърна се президентът Румен Радев към представителите им. 

"В случай че ГЕРБ-СДС с първия мандат предложи правителство, което издигне същите приоритети от вашата обща предишна управленска програма, дали вие няма да застанете зад тях и да ги подкрепите за тези приоритети", зададе въпрос към ПП-ДБ президентът, цитиран от БТА.

Той коментира, че се множат партиите, които вече имат желание за третия мандат и посочи, че вчера „Възраждане“ са отправили такова предложение, че могат да обединят всички 125 народни представители под тяхна егида в "антиГЕРБ-ДПС коалиция". В тази връзка той попита ПП-ДБ дали "биха се строили" в такава коалиция под егидата на „Възраждане“.  

ПП-ДБ остава с непроменени приоритети и в опозиция, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.  Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че са млада партия и коалиция, и знаят колко е трудно да се състави правителство, но избирателите този път ясно са им отредили място на опозиция. 

Той допълни, че ГЕРБ са получили от избирателите възможността за седми път да имат мандат и да съставят правителство и изрази надежда този път избирателите им да не бъдат разочаровани.

Денков подчерта, че с отредения им от избирателите вот остават в опозиция и ако политиките, които са важни за тях, са важни и за някой друг, то - следва да изпълни своя дълг към държавата. Добави още, че приоритетите пред коалицията не са се променили, както и задачите, но при настоящата политическа конфигурация не виждат как биха могли да ги реализират. 

"Ние заставаме в ясната позиция да сме проевропейска и антикорупционна коалиция", заяви Кирил Петков и допълни, че няма да отстъпят от тези си политики и от реформите, заложени в предишния редовен кабинет. 

На въпроса дали биха се обединили с "Възраждане",  Денков посочи, че коалицията ПП-ДБ не споделя начина, по който разглеждат своето място в Европа и в света. Ние не виждаме как бихме могли нашите приоритети да ги развиваме заедно с "Възраждане", заяви той. 

Държавният глава Румен Радев продължава консултациите с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание утре - 25 юни, съобщиха от прессекретариата на президента.

Те са в съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията.  В 9 ч Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Възраждане", а в 11 ч с представители на парламентарната група на „БСП за България“.