"Докато не стана най-богатият човек в света, няма да бъда истински щастлив."

Думите са на Бернар Арно – собственик и главен изпълнителен директор на най-големия конгломерат за луксозни стоки LVMH.

За негово щастие, с нетното си състояние от 200 милиарда долара, Арно често оглавява класацията на най-богатите в света, надпреварвайки се с Илон Мъск и Джеф Безос, в зависимост от деня.

Макар че според собственото му определение Арно би бил щастлив само когато е на върха по богатство на планетата, в интервю за Bloomberg той признава какво го мотивира за дългите работни дни, които обикновено продължават от 8:00 до 20:30 ч.

"Всяка сутрин се забавлявам, когато пристигам, това са малките радости", казва 75-годишният главен изпълнителен директор.

Той започва деня с класическа музика и прекарва съботните сутрини в собствените си бутици, от Louis Vuitton до Dior, оценявайки артикулите за несъответствия и дефекти, които след това предава на екипа от висши ръководители.

В парижката централа на компанията Арно прави 20-минутни почивки, за да свири на рояла си Yamaha, а в малкото свободни паузи играе тенис в компанията на близкия си приятел и икона от кортовете Роджър Федерер.

"Той работи 24 часа", казва пред Forbes Делфин Арно, дъщеря на милиардера и главен изпълнителен директор на Dior, и допълва. "Когато спи, мечтае за нови идеи."

Бързината и работохолизмът са част от тайните съставки, които позволяват на Арно да управлява най-големия луксозен конгломерат на стойност 397 млрд. долара с 6097 магазина по целия свят, въпреки забавянето в сектора.

Всичко започва още през 1989 г., когато решава да похарчи 2,6 млрд. долара за акции на компанията, за да стане най-големият ѝ акционер. С днешна дата Арно не показва признаци на забавяне.

Освен че непрекъснато обогатява портфолиото си от недвижими имоти в Маями, Ню Йорк и Париж, за да запази влиянието си в районите, където потребителите харчат най-много за луксозни стоки, тази седмица LVMH обяви покупката на 100-годишното френско бистро Chez l'Ami Louis.

Заедно с инвестицията в компанията за луксозни влакове Orient Express по-рано този месец, това е ясен сигнал, че LVMH желае да разшири влиянието си отвъд луксозните облекла и аксесоари.

Но някои от бизнес решенията на главния изпълнителен директор не са лишени от противоречия, допълва Fortune. Семейството на Hermès го нарича "вълк в кашмир" заради агресивния му подход към целите за поглъщане и мерките за намаляване на разходите.

Арно признава, че с напредването на възрастта ще трябва да отслаби контрола върху империята си, макар че все още не е готов. Петимата му наследници вече се изявяват като лидери, а четирима заемат позиции в управителните съвети на различните компании.

Антоан Арно, на 45 години, е ръководител на отдела за имидж и комуникации на конгломерата; Александър Арно, на 31 години, е изпълнителен вицепрезидент на отдел "Продукти, комуникации и промишленост" в Tiffany & Co.; Фредерик Арно, на 28 години, е главен изпълнителен директор на LVMH Watches; дори 25-годишният Жан Арно е ръководител на отдела за часовници на Louis Vuitton.

Макар да им възлага по-големи отговорности, Арно заяви пред Bloomberg, че планира да изчака поне до 2030 г., за да предаде щафетата. "Нека да видим дали някой от тях има капацитета да поеме управлението", лаконичен е той.