Джеф Безос си върна титлата на най-богатият човек в света, след като изпревари Илон Мъск, показват новите данни от Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Промяната в състоянието му е в резултат от продължително рали на акциите на големите технологични компании, дължащо се на бума на изкуствения интелект.

За последен път той беше на върха в класацията за най-богати в света през 2021 г.

Акциите на Amazon поскъпнаха със 17% от началото на годината и с близо 90% повече, отколкото преди година. В понеделник те затвориха с 0,4% по-ниско при 177,58 долара за брой, отбелязва BusinessInsider.

Тъй като Безос притежава около 9% от Amazon, най-големия онлайн търговец на дребно в света, нетното му състояние се увеличава, когато акциите на компанията поскъпват. Милиардерът притежава и компанията за космически изследвания Blue Origin, която Bloomberg също използва в изчисленията си.

Безос за първи път изпревари съоснователя на Microsoft Бил Гейтс като най-богатия човек в света през 2017 г. Той обаче беше изместен от Мъск през 2021 г. благодарение на рязкото увеличение на акциите на Tesla.

Нетното състояние на основателя на Amazon възлиза на 200 млрд. долара, докато собственикът на Tesla, SpaceX и Twiiter го следва със 198 млрд. долара.

Той е загубил около 31 млрд. долара през последната година, докато Безос е спечелил 23 млрд. долара.

Акциите на Tesla се сринаха с повече от 7% след актуализирането на Индекса, отбелязва CNN.

Преди седмици съдия от щатския съд в Делауеър отхвърли пакета от заплати на Мъск за 2018 г. - на стойност над 50 млрд. долара, който му помогна да се превърне в един от най-богатите хора в света. Акциите на Tesla също се сринаха с около 24% от началото на годината.

Преди тези събития, през май 2023 г. Илон Мъск си върна титлата на най-богатия човек в света, измествайки изпълнителния директор на LVMH Бернар Арно, който управлява един от най-големите луксозни конгломерати в света с марки като Louis Vuitton, Dior и Celine.

Мъск, Арно и Безос, от месеци се конкурират за първото място. Арно заемаше тази титла, тъй като богатството му се покачваше благодарение на бума в продажбите на луксозни стоки, който спомогна за повишаване на цената на акциите на LVMH.

Към момента Бернар Арно се нарежда на трето място в Индекса на милиардерите.

Челната десятка се допълва от следните милиардери (в реда от четвърто до десето място): Марк Зукърбърг 179 млрд. долара, Бил Гейтс със 150 млрд. долара, Стив Балмър със 143 млрд. долара, Уорън Бъфет със 133 млрд. долара, Лари Елисън със 129 млрд. долара, Лари Пейдж със 122 млрд. долара и Сергей Брин със 116 млрд. долара.