"Булгаргаз" започна арбитражно производство срещу "Газпром Експорт" пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, съобщиха от българския обществен доставчик.

Заведеният иск е за обезщетение на вреди от над 400 млн. евро, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на април 2022 г., уточнява БТА.

От "Булгаргаз" припомнят, че в края на месец май 2024 г. дружеството изпрати покана до "Газпром Експорт" за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании. След като руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, "Булгаргаз" започна необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството.

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

БТА припомня, че през май тази година служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи, че новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките на природен газ от "Газпром" за над 400 млн. евро.

Министърът припомни, че "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора с "Булгаргаз" от април 2022 г. и посочи, че съгласно предвидените клаузи в договора и взетото от Съвета на директорите на "Булгаргаз" решение, първо ще бъде претендирана тази претенция към "Газпром Експорт" и ще бъде даден кратък срок, в който, ако е възможно, тя да бъде уредена доброволно.

В случай, че не бъде постигнато съгласие, ръководството на "Булгаргаз" е взело решение и ще бъде заведено арбитражно дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж, каза Малинов.

На въпрос министърът уточни, че ръководството на "Булгаргаз" предвижда да се даде не повече от месец за постигане на доброволно споразумение.

Той обясни, че претенциите за 400 млн. евро са на база извършен правен анализ, който значително се е забавил, и финансов анализ за размера на претендираната неустойка, като са ползвани и външни международни кантори за тази цел.