Офис културата отдавна не е това, което беше.

В днешно време, когато много служители работят в определени дни от вкъщи – на хибриден режим, глобалното затопляне непрекъснато вдига градусите навън, а изпълнителни директори като Марк Зъкърбърг се идват на корпоративни събрания по тениска, стандартите за дрескод на работното място се превръщат в трудна мисия.

"Определянето на стандарт и наличието на личен дрескод е важно за задаването на тон на работната среда", обяснява пред CNBC Илейн Суон, експерт по етикет и основател на The Swann School of Protocol. "Това ви отличава от клиентите. Задава тон на средата и е един от невербалните атрибути на професионалното поведение.", допълва тя.

Експертът препоръчва как да създадете свой собствен професионален стил в облеклото на работното място и дава съвети какво никога не трябва да носите в офиса.

Късите панталони не са добра идея в нито един случай

През последните години се наблюдава тенденция за отказ от строги правила за облеклото на служителите, обяснява Суон.

Въпреки че някои традиционни професии все още се придържат към правилата за дрескод, други възприемат по-свободен подход. Облеклото, което се считаше за подходящо за работа стана особено нюансирано след пандемията, когато голяма част от служителите в цял свят са на хибриден режим.

В Нюйоркската фондова борса например дънките, късите панталони и други небрежни облекла са забранени за персонала и гостите. Това не е толкова строго изискване за повечето от другите служители на компании в Голямата ябълка.

Според скорошно проучване на Gallup, проведено сред близо 400 души в САЩ, повечето работници (71%) казват, че предпочитат ежедневното облекло за офиса, което по-скоро означава, че то зависи от индивидуалния стил на всеки човек.

Някои неща обаче трябва да са забранени, категорична е Суон. Според нея късите панталони, които донякъде станаха нормални за офиса на фона на горещите вълни в САЩ това лято, трябва да се носят само, ако работите с деца или в творческа среда, смята експертът.

"Късите панталони са нещо, което е по-свободно. Когато видите някой, облечен с тях, това асоциира мисли за свободно време, не за бизнес или работни задачи. Така че моята препоръка е да забравите за късите панталони."

Дори ако късите панталони са по-елегантни или с малко по-дълги крачоли, Суон казва, че те се възприемат като непрофесионални в много работни среди. По същия начин, експертът предупреждава дамите да не носят разголени горнища с изцяло открити рамене в офиса.

Авторитетно излъчване

Облеклото казва много за вас. Независимо от личните ви възгледи, другите могат да ви възприемат по определен начин, ако сте с дрехи, свързани със свободното време или дейности, които не са част от работата.

"Това, което се опитваме да направим по отношение на начина, по който се обличаме, е да установим стандарт, който ни поставя на авторитетно място", казва Суон.

Особено ако заемате длъжност, която ключва срещи с външни клиенти или заинтересовани страни, Суон смята, че е "жизненоважно да се обличате по начин, който ще повиши впечатлението за бизнеса или компанията, които представлявате".

Вие и вашите колеги може да смятате, че късите панталони или спортното облекло са напълно приемливи,, но другите хора, с които контактувате професионално, може да имат по-високи стандарти.

В анкета на LinkedIn, проведена от изпълнителния редактор на CNBC Джена Гудро, хората са разделени по въпроса за късите панталони в офиса.

Само 43% от анкетираните са заявили, че те може би са подходящи в правилната кройка и контекст, докато 45% смятат, че никога не са приемливи за офиса. Само 12% от над 330 респонденти са заявили, че "всичко е позволено".

Вашият личен дрескод

Ако не сте задължени да спазвате строг дрескод на работното място, Суон предлага няколко съвета, за да изглеждате професионално и уверено, като същевременно запазите индивидуалния си стил.

В миналото неутралните и приглушени тонове са били норма за бизнес облекло, но според Суон това е правило, излязло от мода.

Тя препоръчва да играете с цветовете и силуетите, допълващи тена на кожата и типа на тялото ви. Трябва да се чувствате свободни да носите цветове и модели, които изразяват вашата идентичност и отговарят на вкусовете ви. Това е важно не само за да се гарантира уместност за корпоративната среда, но и за ваше удобство.

"Ако се чувствате комфортно в това, което носите, ще имате по-добра възможност да изглеждате така, сякаш сте напълно уверени в себе си", завършва Суон.