Американските служби и техни съюзници са идентифицирали и свалили руска ферма за ботове, задвижвана от изкуствен интелект, състояща се от почти 1000 акаунта, които разпространяват дезинформация и проруска пропаганда в X. Министерството на правосъдието на страната разкри, че схемата, която е била възможна благодарение на AI софтуер, е била създадена от отдела за цифрови медии в рамките на RT, руска държавно контролирана медия. Разработката ѝ очевидно е била ръководена от заместник-главния редактор на RT още през 2022 г. и е била одобрена и финансирана от офицер във Федералната служба за сигурност на Русия, основният наследник на КГБ.

В рамките на консултация в сферата на киберсигурността, проведена от ФБР, разузнавачи от Нидерландия и органи за киберсигурност от Канада, се посочва, че става дума за инструмент, наречен Meliorator, който може масово да създава "автентично изглеждащи профили в социалните медии", да генерира текстови съобщения, както и изображения, и да отразява дезинформация от други бот акаунти. Властите са иззели два домейна, които операцията е използвала за създаване на имейл адреси, необходими за регистриране на профили в X, известна преди като Twitter, която е служила като дом на ботовете.

Министерството на правосъдието на САЩ обаче все още е в процес на намиране на всички 968 акаунта, използвани от руските участници за разпространение на невярна информация. Досега X е споделил с властите данни за всички идентифицирани акаунти и вече ги е спряла. Както отбелязва The Washington Post, ботовете са се промъкнали през предпазните мерки на X, тъй като могат да копират и поставят OTP (one-time password или временни пароли) от своите имейл акаунти, за да влязат в системата.

“Използването от операциите на базирани в САЩ имена на домейни нарушава Закона за международните извънредни икономически сили”, категорични са от Министерството на правосъдието на страната. В същото време плащането за тях нарушава федералните закони за пране на пари.

Много от профилите, създадени от инструмента, са се представяли за американци, като използвали американски звучащи имена и са задавали местоположението си на различни места в САЩ. В примерите, представени от американските власти, като профилни снимки са използвани лица на сив фон, което е добър показател, че са създадени с помощта на изкуствен интелект.

Един профил с името Рикардо Абът, който твърди, че е от Минеаполис, например, публикува видеоклип на руския президент Владимир Путин, оправдаващ действията на Русия в Украйна.

Друг, с името Сю Уилямсън, пък публикува видеоклип, в който руският президент казва, че войната в Украйна не е свързана с териториален конфликт и е въпрос на "принципи, на които ще се основава Новият световен ред". След това тези постове са харесвани и препубликувани от други ботове в мрежата.

Струва си да се отбележи, че макар тази конкретна бот ферма да е била ограничена до X, хората зад нея са имали планове да я разширят до други платформи, въз основа на анализа на властите на софтуера Meliorator. Подобни участници, които разпространяват политическа дезинформация, използват социалните медии за популяризиране на фалшиви новини от години. Но сега те са добавили изкуствен интелект към арсенала си. Още през май OpenAI съобщи, че е ликвидирала пет тайни операции за оказване на влияние, произхождащи от Русия, Китай, Израел и Иран, които са използвали нейни модели, за да влияят на политически резултати.

"Русия възнамеряваше да използва тази бот ферма за разпространение на дезинформация, генерирана от AI, мащабирайки работата си с помощта на технологията, за да подкопае нашите партньори в Украйна и да повлияе на геополитически наративи, благоприятни за руското правителство", посочва в изявление директорът на ФБР Кристофър Рей, цитиран от Engadget. "ФБР се ангажира да работи с нашите партньори и да разгръща съвместни, последователни операции, за да прекъсне стратегически най-опасните ни противници и тяхното използване на най-съвременни технологии за подривни цели."

Що се отнася до RT, медийната организация коментира пред Bloomberg: "Фермерството е любимо занимание за милиони руснаци."