Минути след като приятелски настроеният към Русия премиер на Словакия Роберт Фицо беше прострелян, социалните медии бяха залети от конспиративни теории.

Съпругата на нападателя е била бежанка от Украйна. Той бил свързан с високопоставен критик на правителството. А охранителят на Фицо е подготвял заговор срещу премиера.

Всички тези слухове по-късно бяха опровергани от словашките власти. Но не и преди да се разпространят в Telegram.

Приложението за съобщения се превърна в основно оръжие на прокремълските акаунти за разпространение на дезинформация, целяща да подкопае подкрепата за Украйна. Наскоро руски разузнавачи го използваха, за да вербуват дребни престъпници, които да извършват саботажи в европейските столици, посочва Bloomberg.

Тези инциденти са ключово предимство на социалната мрежа – тя е до голяма степен неуправляема. Именно това най-много дразни европейските служители, които превърнаха борбата с фалшивите новини в основен приоритет преди изборите през юни. При всичките си нови правомощия за регулиране на информацията онлайн те са до голяма степен безсилни да ограничат Telegram.

"Дезинформацията се разпространява открито и напълно безконтролно в Telegram", казва пред Bloomberg министър-председателят на Естония Кая Калас.

По думите ѝ исканията за премахване на смущаващо съдържание често остават без отговор: "Знаем, че и други държави членки имат подобни проблеми."

Типичната проруска пропагандна кампания разчита на множество онлайн техники. Те включват публикации в социалните мрежи, материали в държавни медии, фалшиви новини, имитиращи дизайна на легитимни уебсайтове, и анонимни коментари в истински такива.

"Telegram е популярен сред различни проруски актьори, както и сред лица, които от дълго време разпространяват дезинформация, тъй като там почти няма модериране на съдържанието", коментира Даниел Мило, бивш директор на Центъра за противодействие на хибридните заплахи към словашкото министерство на вътрешните работи. "Правилата на платформата в това отношение са много, много слаби."

Наскоро ЕС изостри правомощията си за справяне с незаконно и вредно съдържание в опит да попречи на злонамерени участници да разпространяват дезинформация преди европейските избори.

Но когато става въпрос за Telegram, тези мерки не са много ефективни - инструментите с реална сила се прилагат само за платформи с над 45 милиона активни потребители в Европа. Според собствениците на социалната мрежа те са 41 милиона.

Калас твърди, че тези цифри не показват цялата история и "Европейската комисия трябва да извърши независима оценка".

Все пак цифрите на Telegram го поставят под прага, необходим за задействане на набор от строги задължения съгласно водещия Закон за цифровите услуги на ЕС (DSA), който влезе в сила през февруари.

За големите платформи ЕС може да наложи глоби в размер до 6 % от годишните приходи, ако установи нарушения, или да забрани на повторните нарушители да влизат в Блока. Тези правила обхващат Facebook, YouTube и TikTok, наред с други.

По-малките платформи попадат в обхвата на националните агенции, в които компаниите имат юридическо представителство. В случая на Telegram това е Белгия. Въпреки това властите имат ограничени правомощия да предприемат действия по съдържанието на услугата.

"Призивите за насилие или увреждане на имущество са изрично забранени в Telegram", отбелязва пред Bloomberg говорител на компанията. Той добавя, че модераторите наблюдават публичните части на платформата, за да премахват съдържание, което нарушава условията за ползване.

Ако Telegram бъде определена като "много голяма онлайн платформа" съгласно DSA, тя ще бъде задължена да предприеме мерки срещу разпространението на дезинформация и да въведе по-строги протоколи за модериране на съдържанието, казва Калас.

"Това би осигурило и равнопоставеност в рамките на вътрешния пазар, тъй като други платформи са положили значителни усилия, за да се съобразят със закона."

Въпреки това Кремъл не винаги е бил толкова благосклонен към Telegram. През 2018 г. руски съд нареди приложението да бъде блокирано заради отказа му да предаде ключовете си за криптиране на службите за сигурност, въпреки че усилията да се предотврати използването му се провалиха.

През 2020 г. руският орган за наблюдение на комуникациите се отказа от усилията си да го блокира. Telegram е използван и от протестиращи, включително в Хонконг и Иран, за организиране и избягване на наблюдение.

Павел Дуров, нейният основател, собственик и главен изпълнителен директор, напуска Русия през 2014 г., след като губи контрола над предишната си компания заради отказ да предаде данните на украински протестиращи на службите за сигурност. Базирана в Дубай, платформата 700 милиона активни месечни потребители миналата година.

Когато през февруари френският орган за наблюдение на чуждестранната дезинформация Viginum обяви, че е открил подготовка за мащабна дезинформационна кампания, той установи, че съдържанието от Telegram е заемала централното място.

След опита за убийство в Словакия канал на социалната мрежа с близо 50 000 абонати сподели дълъг пост от уебсайт, който лъжливо се представяше за Daily Telegraph, известно британско издание.

В текста се твърдеше без доказателства, че проукраинските сили са отговорни за стрелбата по министър-председателя Фицо. Това се случи в момент, когато властите в Словакия твърдяха, че мотивът за инцидента остава в процес на разследване.

Заподозреният, идентифициран като 71-годишния Юрай К., по-късно заяви пред следователите, че е действал сам и че е бил мотивиран от несъгласието си с редица политики на Фицо, включително решението за спиране на военната подкрепа за Украйна. Премиерът, който все още е в болница, е бил прострелян четири пъти от близко разстояние.

Маскирането на местни новинарски издания е дело на организация за дезинформация, която изследователите нарекоха "Doppelganger" и която е известна с това, че използва Telegram, за да прокарва фалшиво съдържание, за което се твърди, че е от водещи медии.

Според компанията за киберсигурност Recorded Future същата операция, която е във фокуса на разследването на ЕС срещу Meta, е използвала над 2000 неавтентични акаунта в социалните медии. Тези лица са се опитвали да подкопаят вярата във военните усилия на Украйна, като са се представяли за новинарски организации, или са се насочвали към германската аудитория, за да отслабят доверието в нейните законодатели.

Групата е разпространявала и видеоклипове, за които лъжливо е твърдяла, че са от Al Jazeera и EuroNews.

Компанията за сигурност Sekoia твърди, че организацията използва евтини услуги за имена на домейни, които често са хоствани на руски услуги - тактика, която затруднява западните агенции да изключат сайтовете.

Оттам Doppelganger разпространява линковете, съдържащи фалшива информация, в Telegram, където целта е да се създаде ангажираност на потребителите в множество канали и в крайна сметка да достигне и други социални медии, като особено уязвими са по-малките държави.

"Почти една трета от съдържанието на словашките акаунти в Telegram произхожда или е директно взето от различни руски източници", казва Мило от словашкото министерство, като се позовава на местно правителствено проучване. "Telegram играе ключова роля в разпространението на руски разкази".