Впечатляващи вътрешни водопади, басейни на покрива, студиа за йога.

В днешно време летищата разполагат с много екстри за непрекъснатия поток от преминаващи пътници. Но повечето с удоволствие биха ги разменили за полети, които просто пристигат навреме.

По тази причина компанията за защита на правата на пътниците AirHelp класира 239 летища в 69 държави, като акцентира върху навременното изпълнение на полетите, извършвани от май 2023 г. до април 2024 г., пише CNBC.

Този показател съставлява 60% от общата оценка на всяко летище, като навременните полети се определят като пристигащи в рамките на 15 минути от обявеното време.

Мненията на пътниците за всяко летище, както и оценките за храната и магазините, съставляват останалите 40% от оценката, допълват от AirHelp.

Ето кои са най-добрите летища в света за 2024 г.

1.Доха, Катар

2. Кейптаун, Южна Африка

3. Нагоя Чубу, Япония

4. Осака Итами, Япония

5. Brasília Presidente Juscelino Kubitschek Бразилия

6. Йоханесбург, Южна Африка

7. Маскат, Оман

8. Солт Лейк Сити, САЩ

9. Belém Val-de-Cans Белем, Бразилия

10.Токио Нарита, Япония

При изолиране на резултатите от изпълнението на полетите навреме обаче се очертава различен списък, в който доминират Южна Африка, Колумбия, Бразилия и САЩ:

1. Кейптаун, Южна Африка - 8,6

2. Brasília Presidente Juscelino Kubitschek, Бразилия - 8,6

3. Токумен, Панама - 8,6

4. Нагоя Чубу, Япония - 8,5

5. Осака Итами, Япония - 8,5

6. Солт Лейк Сити, Съединени щати - 8,4

7. Минеаполис-Сант Пол, САЩ - 8,4

8. Летище Доха Хамад, Катар - 8,3

9. Belém Val-de-Cans, Бразилия - 8,3

10. Богота Ел Дорадо, Колумбия - 8,3

Според AirHelp тези оценки представляват процента на полетите, които пристигат навреме. Например оценка 8,5 означава, че 85% от полетите са били навреме.

Обратно, според класацията летищата с най-лоши средни показатели за изпълнение на полетите навреме са летището в Тунис Картаген (48% средно за времето на полета), лондонското Гетуик (57%) и португалското в Лисабон (58%).

За да получи резултатите, AirHelp е направила кръстосана справка с данни от правителствени агенции, летища и доставчици на услуги за проследяване на полети.

Изпълнението на полетите навреме е свързано с дейността на авиокомпаниите и летищата, според компанията за анализ на полети OAG. Въпреки това влияние оказват и други фактори.

"Неизбежно външни смущения, като неблагоприятни метеорологични условия, задръствания, инциденти и индустриални действия, могат да причинят закъснения", се посочва на уебсайта на компанията.

Въпреки това, според OAG, изпълнението на полетите навреме е мощен показател за авиокомпаниите и летищата, който им помага да диференцират и продават своите марки.