Социалната патформа на Илон Мъск X (която преди това се наричаше Twitter), нарушава правилата на ЕС за онлайн съдържание и използва "тъмни модели", за да заблуждава потребителите.

Това становище изрази Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, която започна разследване миналата година, за да прецени дали X е в нарушение на Закона за дигиталните услуги (DSA).

Предварителното становище на органа, публикувано днес е, че платформата е нарушила правилата по отношение на прозрачността на рекламите и достъпа до данни, съобщава CNBC.

Използването от X на синя отметка за верификация на акаунти не съответства на практиките в бранша, тъй като всеки може да се абонира и да получи проверен статус, заявиха от Комисията.

Освен това, има доказателства за "мотивирани злонамерени участници", които злоупотребяват с проверения статут, за да заблуждават потребителите.

"Сега X има право на защита - но ако мнението ни се потвърди, ще наложим глоби и ще изискаме значителни промени", написа в публикация в X комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Сега платфорната на Илон Мъск има право да представи писмени коментари към Комисията.

След това изпълнителният орган на ЕС може да поеме ангажименти за извършване на корекции или евентуално да наложи глоба. Ако предварителната констатация бъде потвърдена официално, на X може да бъде наложена глоба в размер до 6% от глобалния ѝ годишен оборот.

Разследването на евентуални други нарушения на DSA от страна на X в области, свързани с незаконно съдържание и дезинформация, все още продължава, допълва Euronews.

Във връзка с това, през май тази година Тиери Бретон коментира, че намаляването на броя на модераторите на съдържание до седем от 24-те езика на ЕС не трябва да се разглежда като признак за неспазване на изискванията.

X получи статут на много голяма онлайн платформа (VLOP) през април 2023 г. в рамките на DSA, след като декларира, че е достигнала над 45 милиона активни потребители месечно в ЕС. Правилата изискват от VLOP да спазват строги правила, като например изисквания за прозрачност и защита на непълнолетните онлайн.

Днешните констатации са първите, които ЕК публикува в рамките на DSA. Освен проверката на X, разследвания и предварителни проверки са започнали и срещу други социални платформи, като компанията майка на Facebook - Meta, TikTok и AliExpress.