Обувките, които всеки шеф готвач ще иска в кухнята
Британският лидер Grenson създава мечтания чифт за професионалистите в ресторанти и заведения
Айзък Макхейл e шеф-готвач, собственик на удостоения с две звезди "Мишлен" The Clove Club и прекарва почти всяка вечер от живота си в кухнята.
Понякога обаче, се отбива в салона, за да посреща лично гостите, отскача до някоя церемония по награждаване или просто сяда на по питие след дългите часове работа.
Обичайните му бостънски обувки Birkenstocks, "колкото и да са удобни, не са подходящи за тези случаи", оплаква се на своя приятел Тим Литъл, собственик на Grenson, британския лидер за производство на обувки.
Ето защо, той харесва предизвикателството на готвача.
"Казах му – постави ми задачата и ще направя нещо за теб", спомня си той.
Макхейл иска обувка, която да е достатъчно удобна, за да я носи по 12 часа на ден, с практични характеристики, включващи лесно почистващ се материал и дизайн, който може да се изхлузва бързо, в случай на инциденти, като например тиган с вряща мазнина, която се разлива върху и обувката.
Но елегантната визия също е едно от условията.
"Тим скицира и разговаряхме", разказва Макхейл пред FT.
"След това дойде с няколко прототипа, като любимите ми бяха "лунните ботуши на Дейвид Боуи", високи, с тройно подплатени подметки и еластични отстрани.
Стори ми се, че са твърде висша мода за кухнята.
Окончателният дизайн е обувки с иновативен еластичен клин отстрани, "за да можеш да я събуеш бързо, без да развързваш връзките; малко повдигната, с ръчен шев отзад".
Горната част е изработена от висококачествена телешка кожа, "която използваме за нашите дамски обувки, но това означава, че не се цапа и се почиства лесно", а подметките са "грайферни за маратонки с вградено легло за стъпалото, което е много удобно".
Когато Литъл представя на Макхейл чифт обувки за готвачи, които той е проектирал и които са изработени във фабриката на Grenson в Нортхамптън, му казва:
Няма да водим друг разговор, докато не ги носиш поне три месеца. Те трябва да работят, а не само да изглеждат добре.
Необходими са само няколко дребни промени: височината на стелката е увеличена, за да поддържа повече глезена, а някои шевове са опростени. Макхейл (който носи обувки Grenson на сватбения си ден) казва, че това са "обувките, които нося в кухнята по цял ден и краката никога не ме болят".
Литъл има грандиозни планове неговата "най-добра обувка за готвачи" да замени обувките "Токио" на Birkenstock – първоначално проектирани през 1987 г. за медицински специалисти и превърнали се в най-носената обувка за готвачи (наскоро ресторантът Pied à Terre, удостоен със звезда "Мишлен", качи видеоклип в TikTok, в който всеки готвач в кухнята изповядва любовта си към Birk).
@piedaterrerestaurant Shoes for a Chef in a Michelin Star Restaurant in London | London Restaurant | Chef Life #birkenstocks #michelinstar #londonrestaurant #michelinstarrestaurant #piedaterre #cheflife #dayinthelife #kitchentips @BIRKENSTOCK @Asimakis Chaniotis ♬ SUCCESS - $werve
Но признава, че предизвикателството е голямо: "Може да е доста трудно да накараш готвач да се откаже от избраните от него обувки - все едно да го помолиш да смени любимия си нож."
Досега е получил повече добри отзиви от други готвачи, които е помолил да го изпробват неговия чифт, включително Клеър Смит, основател на Core by Clare Smyth, Рене Реджепи от Noma и Даниел Калверт от Sézanne в Токио.
Обувките все повече се вписват в колективното увлечение по модни тенденции от готвачите в кухнята.
Може би тенденцията води началото си от перфектните бели тениски на готвачите в хитовата поредица The Bear (според интернет справки може да са от японския лейбъл Whitesville, сътрудничество на Supreme с Hanes и немския лейбъл Merz b. Schwanen).
На мода е и престилката "Pig" на St John, шапките на Russ & Daughters, както и пазарната чанта на лондонския кафе-бутик Earl of East, и първият моден артикул на лондонския Jolene от този месец – яке на цена 250 паунда.
Литъл вече е проектирал обувки за кухненския персонал в Boath House, Шотландия – те са изключително практични, с гумирана кожа и ще са в продажба през октомври.
Интересът на потребителите към облеклото на професионалистите в кухнята бележи ръст, казва дизайнерът на обувки и допълва "хората черпят вдъхновение за модата от много практични области".
Макхейл казва, че обувките му не са предназначени само за работа. "Те се превърнаха в моето предпочитание и за сватби – изглеждат страхотно с костюм, а краката не ви болят, когато дойде време да излезете на дансинга, както се случваше с традиционните подметки."