„Трябва да сте алчни и гладни за придобиването на нови знания.“

Това казва изпълнителният директор на Amazon Анди Джаси в публикувано от Amazon видео, посветено на известния списък със 16 лидерски принципа на компанията, първоначално написан от основателя Джеф Безос.

Един от тези принципи - „Учи и бъди любопитен“ - гласи, че най-добрите лидери „никога не приключват с ученето и винаги се стремят да се усъвършенстват“. Това е способността, отличаваща хората, които успешно развиват кариерата си, от тези, които остават „в застой“, посочва Джаси.

„В определен момент някои хора смятат, че е твърде плашещо или твърде трудно да продължат да учат“, казва той и добавя, че моментът, в който смятате, че ви остава малко за учене, е вторият, в който се отпускате като индивид и като развиващ се професионалист.

Продължаването на ученето с възрастта може да подобри паметта и други когнитивни способности, като същевременно ни прави по-щастливи, показват изследвания. Затова работодателите са склонни да наемат и повишават хора с „нагласа за растеж“, които непрекъснато се стремят да усвояват нови умения и да подобряват способностите си, казва пред CNBC Анеш Раман, HR експерт в LinkedIn.

Джаси и Безос не са единствените бизнес лидери, които мислят по този начин: Джулия Стюарт, която обедини IHOP и Applebee's в ресторантски гигант на стойност около 530 милиона долара, казва, че нейната мантра е „Учи до края на живота си!“.

Добрите лидери трябва да осъзнаят, че не винаги имат всеки отговор, и да се чувстват комфортно да черпят знания от хората около себе си, коментира Стюарт пред CNBC. „Мисля, че когато остарееш и станеш успешен, осъзнаваш, че не е нужно да си най-умният човек в стаята“, казва тя и допълва: „Никога не ми се е случвало някой около мен да откаже да ми помогне.“

Джаси е съгласен. „Трябва да приемете идеята, че не знаете всичко и че има още много да учите“, посочва той. „Дори ако сте прекарали много месеци или години в изучаване на определена област, тя може да се преобърне с главата надолу много бързо.“

Неговият съвет: Останете смирени в такива моменти, за да откриете радостта от научаването на нови неща и за да продължите да се развивате до края на живота си.

„Вместо да допускате чувство на заплаха и страх, мислите за ученето като за забавната част от професионалния ви път“, съветва още Джаси.