Трикът за постигане на успехи в работата не е в това да се учиш най-бързо или да си най-умният в стаята, а в положителната нагласа, казва Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon.

Джаси, който пое ръководния пост в Amazon след оттеглянето на Джеф Безос през 2021 г., споделя „най-добрите си съвети за кариерата“ в интервю с главния изпълнителен директор на LinkedIn Райън Розлански.

„Мисля, че смущаващо голяма част от това колко добре се справяте, особено през 20-те си години, е свързана с отношението“, казва 56-годишният ръководител. “Не става въпрос само за това да си весел. Позитивната нагласа означава, че работите добре в екип и спазвате крайните срокове, наред с други силни страни”.

Ако имате правилната нагласа, според Джаси трябва да можете уверено да отговорите с „да“ на следните въпроси:

Работите ли усърдно?

Можете ли да се справяте в по-голяма степен, отколкото да се възмущавате?

Правите ли това, което сте казали, че ще направите.

Можете ли да работите в екип?

Тези стратегии са „толкова прости“ и въпреки това често се пренебрегват, акцентира той.

„Хората ще се изненадат колко рядко имат подобно отношение“, добавя той. „А мисля, че то е от голямо значение.“

Ентусиазмът може да ви помогне да се възползвате от различни възможности, като например високопрофилни задачи и програми за обучение, защото ще се чувствате по-уверени да излезете от зоната си на комфорт и ще вярвате, че можете да се справите с всички възникнали предизвикателства.

Джаси е само на 29 години, когато се присъединява към Amazon като маркетинг мениджър през 1997 г. Пет години след началото на кариерата си там той е поканен да бъде първият съветник в „сянка“ на Безос - квазиначалник на персонала, който участва във всички срещи на главния изпълнителен директор. Няколко от неговите колеги в Amazon му казват да не приема предложението, но той отговаря, че е избрал да се съсредоточи върху положителните аспекти на работата - и приемайки я, е успял да укрепи лидерските си умения.

„Просто си помислих, че ако не се получи нито за Джеф, нито за мен, след като пробвам няколко месеца, винаги мога да опитам нещо друго, но ако се получи - не бях чувал за друга такава работа“, казва той. „И това се оказа просто невероятно преживяване.“

Важно е да се отбележи, че ръководството на Amazon е подложено на обстрел заради отношението си към служителите в складовете по време на пандемията и заради твърденията, че насърчава сурова култура на работното място. А Джаси и преди е признавал, че компанията може да подобри отношението си към служителите.

„Мисля, че ако имате голяма група хора, каквато сме ние, това е почти като малка държава“, коментира той по време на срещата на върха GeekWire през 2021 г. „Има много неща, които бихме могли да направим по-добре.“

Независимо от това къде се намирате в кариерата си, позитивната нагласа може да ви помогне да изградите по-силни взаимоотношения на работното място.

„Много по-бързо подбирате съюзници и ментори“, казва Джаси. „Просто хората искат да успеете.“

Проучванията потвърждават ползите от позитивната нагласа на работното място - наред с други предимства тя може да ви направи по-продуктивни, да повиши креативността и да предотврати прегарянето.

„Има толкова много неща, които не можете да контролирате в професионалния си живот“, акцентира в заключение Джаси. „Но можете да контролирате отношението си към заобикалящия ви свят.“