Турция е световен шампион по забогатяване, като е далеч пред втория, сочи годишната класация на световното богатство. Този резултат е особено изненадващ предвид високите нива на инфлация в страната.

„Турция се откроява със зашеметяващ ръст на богатството на възрастен човек от над 157% между 2022 и 2023 г., оставяйки всички останали нации далеч назад“, пише швейцарската банка UBS в своя Global Wealth Report 2024.

След съседната ни страна се нареждат Русия и Катар с близо 20% и Южна Африка с малко над 16%. В САЩ средното богатство на възрастен човек е нараснало с близо 2,5%.

Инфлацията в Турция е близо 72%, което е твърде висока стойност за 85-милионното население на страната, чиято покупателна способност през последните няколко години рязко намаля. През последните пет години турската лира е загубила близо 83% от стойността си спрямо долара. Но богатството на турците, които притежават активи като жилища, е нараснало, тъй като инфлацията увеличава цените им.

Докладът на UBS определя нетната стойност или „богатството“ като „стойността на финансовите активи плюс реалните активи (основно жилища), притежавани от домакинствата, минус техните дългове“. В разговор с журналисти някои от авторите на доклада разясняват връзката между инфлацията и нарастването на богатството в Турция.

„В някои отношения високият темп на инфлацията също помага да се обясни защо богатството се е увеличило много повече в местна валута, поне повече, отколкото в други страни, защото трябва да се има предвид, че то се измерва в номинално изражение“, казва пред CNBC Самюел Адамс, икономист в UBS Global Wealth Management. „Когато инфлацията е много висока, това, което има тенденция да се случи, е, че ако имате реален актив като жилище, цената му нараства в съответствие с инфлацията, ако не и дори по-бързо. Така че хората, които притежават жилища или акции, които също са склонни да се представят доста добре в такива условия, виждат как богатството им се натрупва малко по-бързо“.

Това не означава, че всички се възползват в еднаква степен от тази тенденция, добавя той: „Ако не сте в тези активи, ако повишаването на заплатите ви не е в крак с инфлацията, тогава, разбира се, ситуацията ще ви се отрази доста негативно.“

В доклада се отбелязва и „валутният ефект“, който променя най-много ръста на финансовото благосъстояние - данните за нарастването на богатството в местна валута често се различават значително от тези в доларово изражение.

„Изключителният ръст на богатството на Турция от над 63% в щатски долари се удвоява до близо 158% в турски лири“, се казва в доклада.

Други примери в него включват Япония, която в периода 2022-23 г. в доларово изражение е отбелязала по-малко от 2% среден ръст на богатството на възрастен, но в местна валута този ръст е 9%.

Оценявайки средния ръст на богатството на страните между 2008 г. и 2023 г., „най-драматичната еволюция е настъпила в Турция“, категорични са от UBS, „където средното богатство на възрастен човек през този период се е изстреляло с 1708% в местна валута“.

Главният икономист на UBS Global Wealth Management Пол Донован изтъква, че наличието на активи не означава непременно богатство в парични средства - за Турция всъщност може да се окаже точно обратното.

„От гледна точка на стандарта на живот, а не на богатството, е важно също така да се помни, че ако притежавате къща, нейната стойност се е повишила, но в същото време реалната ви заплата може да е спаднала. Така че може да сте богати на активи и бедни на пари“, казва Донован. „Това със сигурност е възможно, тъй като много от напреженията, които възникнаха в турската икономика през последните няколко години, се дължат на отрицателния реален доход, а не непременно на това, което се случва с активите“.