В петък високопоставени китайски служители подчертаха, че страната ще се съсредоточи върху собствените си дела в условията на нарастващо търговско напрежение.

„Докато се справяме добре със собствените си дела, можем да гарантираме, че националната икономика ще работи гладко и ще се движи стабилно напред“, посочи пред репортери Хан Уенсю, заместник-директор на службата на Централния комитет на Китайската комунистическа партия по финансовите и икономическите въпроси, цитиран от CNBC.

Той изброи три области, върху които трябва да се съсредоточи вниманието на Пекин: стабилното и здравословно развитие на пазара на недвижими имоти, ускореното развитие на „нововъзникващите и бъдещите индустрии“ и разширяването на вътрешното търсене, „особено на потреблението“.

Тези изказвания Хан направи, докато отговаряше на въпрос как Китай ще подкрепи растежа си в условията на засилено търговско напрежение. Той използва и фраза, приписвана на китайския президент Си Дзинпин, който през последните години призова страната да „прави добре собствените си неща“ и да се съсредоточи върху собствените си дела.

Пресконференцията последва края на среща на високо равнище на Китайската комунистическа партия, наречена Трети пленум, която приключи в четвъртък. Макар че окончателната резолюция все още не е публикувана - и се очаква в близките дни - първоначалното комюнике призова за стимулиране на вътрешните технологии и постигане на годишните икономически цели.

Търговското напрежение между САЩ и Китай ескалира при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който се кандидатира за преизбиране тази есен и заплаши с 60% мита върху китайските стоки, ако спечели. Администрацията на Байдън продължи политиката на предшествениците си, като тази година увеличи митата върху китайските електрически автомобили до 100%.

Този месец Европейският съюз, на свой ред, повиши митата за електрическите автомобили, произведени в Китай.

В доклада на Третия пленум на Китай и в коментарите на официалните лица в петък не се посочват конкретни държави или региони, но геополитическото напрежение се споменава в общи линии, включително това, което Хан нарича „временен“ спад на преките чуждестранни инвестиции.

„Външната несигурност се е увеличила, но тя няма да повлияе на ангажимента и увереността на Китай в продължаващото задълбочаване на реформите и по-нататъшното отваряне“, посочи, от своя страна, Му Хонг, заместник-директор на службата за „Всеобхватно задълбочаване на реформите“ към централния комитет на партията.

Китай използва „реформи и отваряне“, за да опише политиките си от последните 40 години, които постепенно отвориха икономиката за чуждестранния и частния капитал, наред с други промени в комунистическата държава.

След десетилетия на бърз икономически растеж експанзията на Китай се забави. Растежът на БВП не отговори на очакванията през второто тримесечие, което накара някои анализатори да призоват за повече стимули, ако страната иска да постигне годишната си цел за около 5% растеж.

Системно въздействие на недвижимите имоти

Въпреки че износът се запази като двигател на растежа на икономика №2 в света, спадът в сектора на недвижимите имоти и слабото потребление натежаха върху нея. Дългосрочните усилия на Пекин за изграждане на модерни технологии все още не са успели да компенсират напълно отрицателните ефекти от тези сектори.

В петък Хан, който е и директор на Службата на Централната ръководна група за работа в селските райони, призна „системното въздействие“ на недвижимите имоти върху китайската икономика. Той заяви, че Пекин ще продължи да работи за усвояване на съществуващите запаси от жилища, като същевременно „оптимизира“ новото строителство и доставя предварително продадени жилища.

Инвестициите в недвижими имоти са намалели с 10,1% през първата половина на годината, като продажбите на жилища са спаднали с доста над 20% спрямо предходната година.

По думите на Хан икономиката е изправена пред някои предизвикателства, което го мотивира да призове за „по-силна и по-ефективна макрополитика“, без обаче да посочи конкретни срокове за въвеждането ѝ. При представянето на уводното изложение на резолюцията на пленума той заяви, че тя включва планове за подобряване на системата за макроикономическо управление и по-нататъшно интегриране на развитието на градските и селските райони.

„Трябва да гарантираме, че резолюцията се изпълнява и е ефективна“, категоричен беше той.