Китайската народна банка (People's Bank of China) неочаквано обяви днес, че понижава два основни лихвени показателя в опит да стимулира растежа на втората по големина световна икономика след поредицата разочароващи икономически данни, предадоха световните агенции.

Основната лихва по едногодишните кредити - референтна за най-евтините лихви, които банките могат да предлагат на бизнеса и домакинствата, се понижава от 3,45% до 3,35%, посочва Франс прес.

Основната такса по петгодишните кредити - ориентир за цената на ипотечните кредити, намалява от 3,95% до 3,85%, съобщи банката на официалната си страница.

През последните години Китай неколкократно намали основните си лихвени проценти по кредитите на фона на продължителното забавяне на пазара на недвижими имоти и слабото вътрешно потребление. Политиците са подложени на натиск да предприемат по-активни действия за укрепване на доверието на инвеститорите и потребителите.

Официалните данни от миналата седмица показаха, че икономиката е нараснала с 4,7% през второто тримесечие, което не отговаря на прогнозите, а показателите в сектора на недвижимите имоти се влошават.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай спадна до 2,24% в понеделник след намалението, а юанът отслабна до близо двуседмично дъно от 7,28 за долар.