Икономиката на Китай е нараснала с 4,7% на годишна база през второто тримесечие, което не отговаря на прогнозите и бележи по-бавен темп в сравнение с предходните три месеца.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters, бяха брутният вътрешен продукт, който през първото тримесечие добави 5,3% спрямо предходната година, да нарасне с 5,1%.

Втората по големина икономика в света се бори със слабото потребителско търсене и продължителното забавяне на пазара на недвижими имоти, което през последните месеци наложи по-голяма намеса от страна на политиците за укрепване на доверието, oтбелязва Financial Times.

Данните бяха публикувани в понеделник, когато Централният комитет на Китайската комунистическа партия започна третия си пленум - четиридневна среща, на която се очаква ръководството на страната да определи насоките на икономическата политика. Последното подобно събитие се проведе през 2018 г.

Пекин настоява за модернизиране на производствения си сектор като част от дългосрочна промяна към наблягане на "висококачествено развитие" в области като електромобилите и изкуствения интелект.

Индустриалното производство надмина очакванията, нараствайки с 5,3% през юни, докато продажбите на дребно се покачват само с 2% през същия месец, което значително се размина с прогнозите, предава FT. Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 3,9% през първата половина на 2024 г. Потребителските цени се повишават само с 0,2% на годишна база през юни.

Според изчисления на Reuters цените на новите жилища са се понижили с 4,5% на годишна база през миналия месец, което е най-бързият темп на спад от девет години, а новото строителство и инвестициите в имоти са намалели съответно с 23,7% и 10,1% през първата половина на годината.

Пекин си е поставил за цел целогодишен икономически растеж от около 5%, след като през 2023 г. той достигна 5,2%.

Ефект върху пазарите

Водещите борсови индекси в Азия закриха днешната търговия в различни посоки, след като най-голямата азиатска икономика обяви по-слабите от очакваното данни.

Хонконгският Hang Seng спадна с 1,55%, докато Shanghai Composite нарасна минимално - 0,01%.

Южнокорейският Kospi регистрира ръст с 0,14%, а борсата в Токио е затворена заради отбелязването на Деня на морето.