Там любовта витае във въздуха: Един от най-известните пешеходни маршрути в Италия отватя за посещения след повече от десетилетие.

Известен като най-романтичната разходка в света, Via dell'Amore или „Пътят на любовта“ се намира между Риомаджоре и Манарола.

Пътеката беше затворена през 2012 г., след като свлачище рани четирима туристи и предизвика нуждата от ремонт.

След продължителна реконструкция се очаква да бъде напълно отворена на 27 юли 2024 г. Първият участък от пешеходния маршрут посрещна туристи за предварителен летен оглед миналата година, припомня Euronews.

Какво представлява Via dell'Amore?

Маршрутът с дължина 1 км се вие около петте села, които съставляват обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Чинкуе Тере.

Павираната пътека обгръща крайбрежието със зашеметяващи гледки към морето. Построена е по време на модернизацията на железопътната линия между Генуа и Ла Специя в началото на XX век.

Железопътните работници се нуждаели от начин да се придвижват между Риомаджоре и Манарола, докато се изгражда тунелът.

Пешеходната пътека е издълбана в твърдата скала, надвиснала над морето, и според легендата се превръща в място за срещи на влюбените от двата града.

В рамките на проекта за реставрация скалите над и под пътеката са ограничени със стоманена мрежа и са засадени 8800 растения за укрепване на ландшафта.

Инсталирана е и система за наблюдение, за да може предварително да се предупреждава за евентуални свлачища.

Край на свръхтуризма по Via dell'Amore

Лигурийската област Чинкуе Тере се състои от пет села, известни с ювелирните си сгради, вградени в скалите над морето.

Този обект на световното наследство на ЮНЕСКО е заобиколен от национален парк и всяка година около 2,4 милиона души го посещават, за да се разходят пеша, с лодка или велосипед из живописните околности.

Като един от най-известните участъци от крайбрежието на Чинкуе Тере, Via dell'Amore е много популярен сред посетителите. Поредицата от крайбрежни селища се бори срещу масовия туризъм, като миналата година въведе глоби до 275 евро за посетители, които блокират движението или пешеходците, като се задържат за селфи.

Джовани Тоти, президент на регион Лигурия, заяви, че Via dell'Amore е „бижу за нашия регион, а не само за тези, които го посещават“.

Лигурия се надява да ограничи прекомерния туризъм, като въведе система за резервации за желаещите да се разходят.

Броят на посетителите, които могат да преминат по пътеката на всеки час, е ограничен до 400 души, като те трябва да резервират билета си онлайн или да го закупят на касите на парка.

В момента сайтът за резервации се обновява, но миналата година билетите струваха 5 евро и включваха вход за замъка Риомаджоре.

Още малко разходка из Чинкуе Тере?

Via dell'Amore е една от четирите отсечки на Sentiero Azzuro или „Синята пътека“. Тя е една от най-популярните туристически пътеки в Националния парк Чинкуе Тере и свързва петте села.

Синята пътека започва от Риомаджоре и стига до Монтеросо ал Маре през Манарола, Корнилия и Вернаца. Маршрутът е дълъг около 12 км и достига максимална височина от около 200 м в малкото селце Вернаца.

Целият маршрут може да се измине за около пет часа и е разделен на четири участъка. Via dell'Amore е първият.

Националният парк Чинкуе Тере изисква от посетителите да заплащат такса за достъп до някои пътеки.

По протежение на маршрута има контролни пунктове, където пешеходците могат да закупят картата Cinque Terre Trekking Card, която позволява да използват съоръженията в парка. Тя струва 7,50 евро за ден и 14,50 евро за два дни.

Можете също така да закупите карта, която ви дава достъп до туристическите маршрути и неограничено пътуване с влакове Cinque Terre Express между Леванто, Чинкуе Тере и Ла Специя. Тя струва 18,20 евро за ден, 33 евро за два дни и 47 евро за три дни.

Предлагат се отстъпки за деца, пенсионери и семейства.