Пробната туристическа такса на Венеция е донесла на града 2,2 млн. евро до момента.

Това обаче не пречи нейните критици все още да твърдят, че тя е "провал".

"Билетът е провал, както показват данните", заяви Джовани Андреа Мартини, член на Общинския съвет от опозицията.

След години забавяне, включително заради пандемията, посетителите в града започнаха да бъдат таксувани с 5 евро през пролетта за период от 29 дни, предимно през уикендите и празниците, припомня Euronews.

Властите заявиха, че таксата ще продължи да се прилага и може да бъде удвоена през 2025 г., като достигне 10 евро.

Помогна ли данъкът в борбата със свръхтуризма?

През уикенда няколко десетки активисти се събраха пред гара Санта Лучия във Венеция, за да протестират срещу таксата от 5 евро, която според тях не е успяла да разубеди посетителите да пристигат в пиковите дни, каквато беше целта.

През първите 11 дни от пробния период в града са регистрирани средно 75 000 посетители.

Според Мартини това е с 10 000 души повече всеки ден, отколкото през трите индикативни празнични дни през 2023 г., като се позова на данни от мобилни телефони, които проследяват пристигащите в града.

Защо Венеция събира туристическа такса

Таксата "не е инструмент за печелене на пари", заявиха представители на местните управляващи.

Освен за разходите по функционирането на системата, всички приходи от входните такси ще отиват за услуги, които помагат на жителите. Те включват поддръжка, почистване и намаляване на разходите за живот.

Когато Венеция наложи дълго обсъжданата такса за еднодневни пътувания, това помогна да се спре "черния списък" на ЮНЕСКО, в който градът беше включен заради липсата на поддръжка.

Противниците на плана твърдят, че данъкът не е успял да направи града по-привлекателен за живеене, както е било предвидено, като тесните пешеходни пътеки и водните таксита по каналите са претъпкани както винаги.

В момента в историческия център има повече резервирани туристически легла, отколкото официални жители, чийто брой е рекордно нисък – 50 000 души.

Колко души са платили туристическия данък и колко пари е спечелил градът

През последните 2,5 месеца близо 450 000 туристи са платили данъка, което е довело до приходи от около 2,2 млн. евро, показват изчисления въз основа на данни, предоставени от града.

Длъжностни лица заявиха, че парите ще бъдат използвани за основни услуги, които струват повече в град, пресичан от канали, включително сметоизвозване и поддръжка.

Симоне Вентурини, висш служител в областта на туризма в града, посочи, че данъкът ще бъде продължен и засилен.

За следващата година се обмисля предложение за удвояване на таксата до 10 евро.

"Желанието да се повиши на 10 евро е абсолютно безполезно. Това превръща Венеция в музей", отговори опонентът му в Общинския съвет Мартини.

Длъжностните лица предупредиха за високи глоби на тези, които избягват плащането на данъка, но в крайна сметка такива не бяха наложени по време на проверките на входните пунктове. Посетителите варират от 8 500 до 20 800 на ден през периода.

Градските власти твърдят, че са искали да стартират плавно. Критиците казват, че това е довело до тенденция за намаляване на плащанията, тъй като посетителите са разбрали, че няма риск от глоба.

Таксата не се прилага за хората, отседнали в хотелите във Венеция, които вече са обложени с градски данък.

Освобождават се и деца под 14 години, жители на региона, студенти, работници и хора, които посещават роднини, и други.