Крал Чарлз III ще получи сумата от 45 млн. паунда (58 млн. долара) към заплатата си, след като печалбите на държавното британско имение са се увеличили двойно.

The Crown Estate, част от която финансира монархията на Острова, регистрира печалба със 148% повече – от 443 млн. паунда през 2022-20 23 г. до 1,1 млрд. паунда (1,4 млрд. долара) през 2023-2024 г. Това става ясно от данни в годишния доклад, публикуван днес, съобщава CNBC.

Огромните печалби означават, че финансираната от данъкоплатците суверенна субсидия, която подпомага официалните задължения на кралското семейство, оглавявано от крал Чарлз, ще нарасне с над 50% - от 86,3 млн. паунда през 2024-2025 г. до 132 млн. паунда през следващата година.

The Crown Estate, националният портфейл от исторически и търговски поземлени владения, е собственост на британския монарх, но се управлява независимо и приходите от него се предоставят на правителството.

В замяна на това понастоящем монархията получава 12% от печалбите на Crown Estate, дял, който се изчислява върху средствата за две години назад, допълва CNBC.

Кралското семейство получаваше 25% от печалбите, за да финансира своите задължения и ремонти, но миналата година домакинството се договори с правителството да преразгледа цифрата надолу в очакване на рязкото увеличение на печалбите. Ако процентът не беше намален, кралското домакинство щеше да получи 275 млн. паунда.

Резултатите се дължат главно на продажбата на опции и лизинги на проекти за офшорни вятърни централи на морското дъно около Британските острови, които са собственост на The Crown Estate.

Главният изпълнителен директор Дан Лабад заяви, че рекордните резултати идват след десетилетия инвестиции в офшорни вятърни централи, тъй като устойчивата енергия е един от страстните проекти на краля - както и на „разнообразен и устойчив“ портфейл от имоти и земя.

„Днешните рекордни резултати са плод на дългогодишен ангажимент и инвестиции за подпомагане на създаването на водещия в света сектор на офшорната вятърна енергия в Обединеното кралство, както и на активното управление на нашия разнообразен и устойчив портфейл“, се казва в официално изявление.

Лабад приветства и предстоящата промяна в законодателството, обявена в речта на краля миналата седмица, която ще разшири инвестиционните правомощия на Crown Estate. Той заяви, че това ще позволи „още по-голямо въздействие в дългосрочен национален интерес – от подкрепа за декарбонизираното и енергийно сигурно бъдеще на Обединеното кралство до възстановяване на природата, регенерация и икономически растеж“.

В сряда от Бъкингамския дворец бяха публикувани отделни отчети, показващи обобщението на кралските финанси от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. - през първата пълна година от управлението на краля.

Коронацията, която се състоя на 6 май миналата година, струваше на суверенния грант 800 млн. паунда.

Персоналът на кралското домакинство е струвал 27,9 млн. паунда през последната финансова година, а поддръжката на имотите - 47 млн. паунда на фона на продължаващите ремонти на Бъкингамския дворец.

Междувременно разходите за пътувания възлизат на 4,2 млн. паунда, като четиридневното посещение на краля и кралицата в Кения миналата година е струвало 167 000 паунда.

Докладът разкрива също, че през 2024-25 г. кралското домакинство ще получи два нови хеликоптера, които ще заменят съществуващите 15-годишни машини, а държавните автомобили Bentley ще бъдат преоборудвани за работа с биогориво догодина.