Според Организацията на обединените нации светът е постигнал малък напредък в борбата с глада в световен мащаб, тъй като геополитическите конфликти, екстремните климатични условия и икономическите предизвикателства ограничават достъпа на хората до храна.

Около 733 млн. души - или 9,1% от световното население - са страдали от недостиг на храна през 2023 г., което е малка промяна за трета поредна година, пише в доклад на агенциите на ООН от сряда, цитиран от Bloomberg.

Това е с 152 млн. души повече, отколкото през 2019 г., което поставя света извън траекторията за постигане на ключови цели, включително нулев глад, до края на това десетилетие.

"Въпреки че постигнахме известен напредък, подобренията са неравномерни и недостатъчни", пише в годишното водещо проучване на ООН. "Уязвимите групи от населението, особено жените, младежите и коренното население, са непропорционално засегнати."

Според доклада, докато гладът в Африка все още се увеличава, в Азия той е останал относително непроменен. Латинска Америка и Карибският басейн са постигнали забележителен напредък в осигуряването на редовен достъп до подходяща храна.

Повече от 20% от хората в Африка са били изправени пред глад през миналата година, което е най-големият дял от населението сред всички региони. Тези данни са забележителни в сравнение с 8,1% в Азия и 6,2% в Латинска Америка и Карибите. Въпреки това в Азия живеят повече от половината от хората, страдащи от глад.

Около 2,8 млрд. души - приблизително една трета от световното население - не са могли да си позволят здравословно хранене през 2022 г., последната налична година за този показател, съобщи ООН.

Подобрения са постигнати в областта на детското и майчиното хранене. Това включва по-ниски нива на изоставане в растежа на населението и по-голям брой майки, които кърмят бебета.

Въпреки това тенденциите за увеличаване на затлъстяването при възрастните и анемията сред жените на възраст 15-49 години са обезпокоителни, заяви ООН. Повишаването на достъпа на жените до финансови услуги би спомогнало за подобряване на продоволствената сигурност и храненето на домакинствата и общностите, добави организацията.

Като цяло броят на недохранените хора в световен мащаб - определян като тези, които редовно не разполагат с достатъчно калории, за да водят нормален и здравословен живот - е в средния диапазон на оценките между 713 и 757 милиона души.

Докладът на ООН "Състояние на продоволствената сигурност и храненето в света" е изготвен съвместно от Организацията по прехрана и земеделие, Световната програма по прехрана, Международния фонд за развитие на селското стопанство, Unicef и Световната здравна организация.