Най-висшият съд на ООН обяви, че окупацията на палестинските територии от Израел и заселването на селища там са незаконни и трябва да бъдат прекратени възможно най-скоро, което е най-силното заключение до момента по отношение на израелско-палестинския конфликт.

Консултативното становище на съдиите от Международния съд (МС), известен като Световен съд, не е обвързващо, но има тежест според международното право и може да отслаби подкрепата за Израел.

„Израелските селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим, както и свързаният с тях режим, са създадени и се поддържат в нарушение на международното право“, заяви президентът Наваф Салам, прочитайки заключенията на 15-членния съдебен състав, цитиран от CNBC.

Съдът добавя, че задълженията на Израел включват изплащане на обезщетение за нанесените вреди и „евакуация на всички заселници от съществуващите селища“.

В бърза реакция Министерството на външните работи на Израел отхвърли становището като „фундаментално погрешно“ и едностранчиво и повтори позицията си, че политическо решение в региона може да бъде постигнато само чрез преговори.

„Еврейската нация не може да бъде окупатор в собствената си земя“, се казва в изявление на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Становището разгневи и заселниците на Западния бряг, както и политици като министъра на финансите Безалел Смотрич, чиято националистическа религиозна партия е близка до заселническото движение и дори самият той живее в селище на Западния бряг.

„Отговорът на Хага - суверенитет сега“, написа той в публикация в социалната медийна платформа X, в очевиден призив за официално анексиране на Западния бряг.

Израел Ганц, ръководител на Регионалния съвет на Бинямин, един от най-големите заселнически съвети, пък смята, че становището на МС е „в противоречие с Библията, морала и международното право“.

„Никакво съучастие“

В становището на МС се посочва също така, че Съветът за сигурност на ООН, Общото събрание и всички държави са длъжни да не признават окупацията за законна, нито да „оказват помощ или съдействие“ за поддържане на израелското присъствие в окупираните територии. Съединените щати са най-големият военен съюзник и поддръжник на Израел.

Палестинското външно министерство определи становището като „историческо“ и призова държавите да се придържат към него.

„Никаква помощ. Никакво съучастие. Никакви пари, никакви оръжия, никаква търговия. Никакви действия от какъвто и да е вид в подкрепа на незаконната окупация на Израел“, призова палестинският пратеник Рияд ал-Малики пред съда в Хага.

Делото е породено от искане за правно становище от Общото събрание на ООН от 2022 г., предшестващо войната в Газа, започнала през октомври. Израел завзе Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим - области от историческа Палестина, които палестинците искат за своя държава - през войната в Близкия изток през 1967 г. и оттогава изгражда селища на Западния бряг и постоянно ги разширява.

Израелските лидери твърдят, че териториите не са окупирани от юридическа гледна точка, тъй като се намират върху спорни земи, но ООН и по-голямата част от международната общност ги смятат за окупирана територия. През февруари повече от 50 държави представиха своите становища пред съда, като палестинските представители поискаха той да постанови, че Израел трябва да се изтегли от всички окупирани територии и да разруши незаконните селища.

Тел Авив не участва в устните изслушвания, но подаде писмено изявление, в което заяви, че издаването на консултативно становище ще бъде „вредно“ за опитите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Мнозинството от участващите държави поискаха от съда да признае окупацията за незаконна, докато няколко държави, сред които Канада и Великобритания, заеха позицията, че съдът трябва да откаже да даде консултативно становище.