През юни поръчките на германското производство се повишават за първи път от шест месеца насам благодарение на съживяването на автомобилната индустрия, което е знак за надежда за затруднената индустриална сфера.

Поръчките са били с 3,9% по-високи от предходния месец, съобщава германската статистическа служба Destatis, възстановявайки се след спада им с 1,7% през май. Това е по-добър резултат от лекото повишение от 0,5 %, което се очакваше от консенсусните икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

Ключовата за Германия автомобилна индустрия се представя особено добре през юни, отчитайки 9,3% повече поръчки, докато заявките за самолети, кораби и влакове също нарастват с 12%. Вътрешните поръчки са се представили много по-добре от чуждестранните, според Destatis.

Въпреки това секторът все още показва признаци на затруднения. При по-малко волатилно тримесечно сравнение новите поръчки са намалели с 1,4% през второто тримесечие на 2024 г., което вероятно е допринесло за изненадващото свиване на германската икономика за периода.

Данните могат да послужат за успокоение на отдавна страдащия производствен сектор на Германия. Това обаче се случва, след като миналата седмица се установи, че икономиката неочаквано се е свила през първото тримесечие, а бизнес настроенията също са се понижили.

В доклада си за юли Bundesbank предупреждава, че "временните надежди, че промишлената активност скоро ще се повиши, бяха помрачени при публикуването на данните за май". Въпреки това тя прогнозира леко засилване на икономическата активност през третото тримесечие.

Данните за промишленото производство в Германия за юни ще бъдат публикувани в сряда.