Полетът Crew-9 на SpaceX за НАСА трябваше да излети на 18 август, но агенцията обяви, че целевата дата на изстрелването е преместена за не по-рано от 24 септември. Забавянето ще даде на НАСА и Boeing повече време да финализират плановете си за завръщането на Starliner, се казва в съобщението на агенцията, цитирано от Engadget.

Това, което не се казва обаче, е, че въпреки че осем космически кораба могат да се прикачат към МКС едновременно, американският сегмент на космическата станция има само два порта за скачване, които да приемат капсули за астронавти. И двата са все още заети, тъй като престоят на Straliner тaм, който трябваше да бъде всичко на всичко осемдневен, се проточи с месеци.

От НАСА съобщиха, че наземните екипи на Starliner все още анализират резултатите от всички тестове, на които са подложили космическия кораб, за да могат да потвърдят със сигурност, че той е готов да върне астронавтите Буч Уилмор и Сунита Уилямс обратно на Земята, преди да бъде насрочен обратен полет.

Първата мисия на Boeing с екипаж на Starliner стартира през юни и беше предвидено да остане само няколко дни, за да се определи дали е апаратът е готов за редовни полети до станцията. Но пет от двигателите му отказаха при приближаването към МКС и само един се върна в действие. Течът на хелий, който принуди Boeing и НАСА да отложат изстрелването му в миналото, също се влоши.

В заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Boeing разкри, че е понесъл още 125 млн. долара загуби заради забавеното завръщане на Starliner и обширните тестове, които трябваше да бъдат проведени, за да се гарантира неговата готовност. Преди няколко дни обаче компанията заяви, че подкрепя исканията на НАСА за допълнителни тестове и че "остава уверена в космическия кораб и способността му да се завърне безопасно с екипажа".