Бившият главен изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки, пионер в технологиите и един от първите служители на Google почина след двегодишна битка с рак на белия дроб.

Тъжната новина публикува съпругът ѝ Денис Тропър във Facebook.

"С дълбока тъга споделям новината за кончината на Сюзън Войчицки. Любимата ми съпруга от 26 години и майка на петте ни деца, ни напусна днес след 2 години живот с недребноклетъчен рак на белия дроб".

Тропър заяви, че Войчицки е "не само моят най-добър приятел и партньор в живота, но и блестящ ум, любяща майка и скъп приятел за мнозина".

"Нейното влияние върху нашето семейство и света беше неизмеримо. Съкрушени сме, но сме благодарни за времето, което прекарахме с нея. Моля, бъдете със семейството ни в мислите си, докато преминаваме през този труден период."

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай изрази съболезнованията си в X, като заяви, че Войчицки е "ключов човек" за историята на Google.

"Тя беше невероятен човек, лидер и приятел, който имаше огромно влияние върху света и аз съм един от безбройните гугълци, които са по-добри, защото я познаваха. Тя ще ни липсва много".

Войчицки, една от най-изтъкнатите представителки на нежния пол в Силициевата долина, е свързана с компанията Google още от първите ѝ дни, когато двамата основатели на технологичния гигант започват да работят именно от нейния гараж в Калифорния, за да създадат търсачка.

Тя става 16-ият служител на Google и работи в компанията близо 25 години, отбелязва CNN.

Но историята започва през 1999 г., година след като Стив Джобс току-що е представил първия iMac в света, интернет все още е мистерия за повечето хора, а двама компютърни гении от Станфордския университет се опитват да създадат търсачка в калифорнийския гараж на Войчицки.

Тези студенти се казват Сергей Брин и Лари Пейдж, а тяхната търсачка в крайна сметка се превръща в многомилиардната глобалната технологична компания, която познаваме днес: Google.

Откакто отдава гаража си под наем на Брин и Пейдж, за да си плати ипотеката, Сюзън Войчицки е дълбоко вкоренена в династията на Google. Там среща и любовта в лицето на съпруга си Денис Тропър. По-малката ѝ сестра Ан се омъжва за съоснователя на Google Сергей Брин, а майка ѝ Естер, която е учител и журналист, консултира компанията по въпроси, свързани с образованието, разказва още CNN.

Тя стои зад Google Images и Google Books.

Като първи маркетинг мениджър на компанията ръководи първоначалното разработване на високопрофилни проекти като Google Images и Google books.

В ролята на старши вицепрезидент на отдел "Реклама и търговия" отговаря за рекламните продукти - на тях се падат 87% от приходите през 2012 г.

А когато Google купува YouTube, тя е един от най-големите поддръжници на сделката. Ето защо става главен изпълнителен директор на YouTube и остава на този пост 9 години, преди миналата година да обяви, че се оттегля, за да се съсредоточи върху семейството, здравето и личните си проекти.

Ръководи YouTube по време на решаващия преход на мрежата към социалните медии, но също и когато онлайн платформите бяха подложени на все по-голям контрол за разпространение на дезинформация, реч на омразата и друго вредно съдържание.

"Толкова се гордея с всичко, което постигнахме", заяви Войчицки, когато обяви, че се оттегля. "Беше вълнуващо, значимо и всепоглъщащо."

Като дете обаче, тя мечтае да стане художничка. "В определени отношения мисля, че това ме доведе до технологиите", казва в интервю пред Makers.com. "Помислих си: "Това е нов начин за правене на нещата".

Сюзън също така е голям поддръжник на момичетата в областта на технологиите при съревнованието с мъжката конкуренция в Силициевата долина.