По-голямата част от плажовете в Европа имат отлично качество на водата.

Това показва оценката в тазгодишния доклад на Европейската агенция по околна среда, изготвена в сътрудничество с ЕК.

Докладът се фокусира по върху безопасността при къпане чрез мониторинг на бактериите, които могат да причинят сериозни инфекции, а не върху общото качество на водата.

Според екологичните власти, най-чиста е водата в Хърватия, следвана от Кипър, Гърция и Словения.

Белгия и България са с равен брой точки на пето място, като официално идентифицираните води за къпане отговарят поне на минималния стандарт за качество.

Качеството на крайбрежните води за къпане като цяло е по-добро в сравнение с това на вътрешните водоеми.

За вътрешни водоеми, България, Гърция, Ирландия и Румъния са с равен брой точки на първо място, а Австрия и Финландия се нареждат точно след тях.

„Окуражаващо е да се види отново, че европейските граждани могат да се възползват от предимствата на над 40-годишните сериозни инвестиции в подобряване на качеството на водите за къпане, за да бъдат те възможно най-чисти.

Продължаващият редовен мониторинг от страна на държавите членки на нашите крайбрежни води, реки и езера и други сладки води ще бъде от решаващо значение за нашето здраве и благосъстояние, както и за околната среда, тъй като изменението на климата води до по-екстремни метеорологични условия като проливни дъждове, които могат да окажат отрицателно въздействие върху качеството на водите.“, отбелязва в доклада Лена Юле-Мононен, изпълнителен директор на екологичната агенция.

„Тъй като преобладаващата част от местата за къпане в Европа са с отлично качество, европейците могат да се радват на безопасни стандарти за своите плувни дейности това лято.

Оставаме непоколебими в ангажимента си за повишаване на устойчивостта на водите и се стремим към осигуряване на постоянно по-високо ниво на защита.

Тази отдаденост е от жизненоважно значение както за здравето на хората, така и за опазването на околната среда, като гарантира, че Европа ще остане световен лидер в областта на качеството на водата и опазването на околната среда.“, допълва Вирджиниус Синкевичюс, европейски комисар по околната среда, водите и рибарството.

Оценката на доклада се основава на мониторинга на 22 081 места за къпане в цяла Европа, които са докладвани на ЕАОС за сезона през 2023 г. Това включва места във всички държави - членки на ЕС, Албания и Швейцария.

Тя се основава на данните, докладвани от държавите членки за сезоните за къпане през 2020-2023 г.

Въпреки че повечето от водите за къпане в Европа са в отлично състояние от бактериологична гледна точка, замърсяването на повърхностните и подземните води продължава да бъде значително и може да се влоши от променящия се климат.

Подобряването на устойчивостта на водите за хората и за околната среда в следващите години ще бъде от ключово значение.