При летовниците има два вида хора: такива, които са склонни да облекчат естествените си нужди в морето и такива, които не биха го направили за нищо на света.

Ако попитате първата група, нейните представители със сигурност ще ви кажат, че това е много по-лесно, отколкото да се придвижват до най-близката обществена тоалетна, особено когато вече са покрити с пясък и плажно масло.

Въпреки това, извършването на това действие в една от най-популярните испански дестинации скоро може да доведе до солена глоба. Това ще стане факт, след като в Марбея влязат в сила нови мерки срещу плажуващите, които се облекчават в морето, пише TimeOut.

На 25 различни плажа в община Малага се предвижда въвеждане на глоба в размер на 750 евро, ако турист бъде заловенн да използва водата като тоалетна. Въпреки че глобата е одобрена от градския съвет на Марбея, тя няма да влезе в сила, докато не премине през обществено обсъждане.

Според новите правила, облекчаването на обществени места е наречено "нарушение на хигиенните и санитарните разпоредби".

Не е ясно обаче как точно спасителите ще идентифицират виновниците за това, което в предложението се описва като "физиологична евакуация", но ако не искате да рискувате глоба, по-добре се въздържайте.

Досега глобите за подобни действия бяха около 300 евро, припомня TimeOut.

И това съвсем не е единствената глоба, която заплашва бюджета на плажуващите това лято.

Испанският курорт Коста дел Сол въведе и ограничения за къпане на кучета в морето, за игра с топка във водата и за поставяне на чадър на плажа без разрешение.

Всички гореизброени мерки са само част от огромните усилия, които Испания полага за ограничаване на потенциалните щети от големия брой туристи, след като страната е на път да се превърне в най-посещаванатав света, изпреварвайки европейския си конкурент Франция.