Според митнически данни за периода от март 2022 г. до декември 2023 г., цитирани от Reuters, около 2,3 млрд. долара и евро са били изпратени в Русия, след като САЩ и ЕС забраниха износа на своите валути за страната заради инвазията на нейните войски в Украйна.

Цифрите показват, че Русия е успяла да заобиколи санкциите, блокиращи вноса на пари в брой, и предполагат, че доларите и еврото остават полезни инструменти за търговия и пътуване, дори когато Москва се стреми да намали експозицията си към тях.

Митническите данни свидетелстват още, че пари в брой са били транспортирани до Русия от различни страни, включително ОАЕ и Турция, които не са наложили ограничения върху търговията си с нея. Страната на произход на повече от половината от общата сума не е посочена в регистрите.

През декември правителството на САЩ заплаши със санкции финансовите институции, които помагат на Русия да заобиколи санкциите, и наложи ограничения на компании от трети страни през 2023 и 2024 г. В резултат на това, китайският юан изпревари долара и се превърна в най-търгуваната чуждестранна валута в Москва, въпреки че продължават да съществуват значителни проблеми с плащанията.

Дмитрий Полевой, ръководител на инвестиционния отдел на Astra Asset Management в Русия, коментира, че много руснаци все още искат чуждестранна валута в брой за пътувания в чужбина, както и за малък внос и спестявания.

"За физическите лица доларът все още е надеждна валута", казва той пред информационната агенция.

Русия започна да категоризира долара и еврото като "токсични" през 2022 г., тъй като мащабните санкции отрязаха достъпа ѝ до световната финансова система, затруднявайки плащанията и търговията. Около 300 млрд. долара от чуждестранните резерви на Банката на Русия в Европа бяха замразени.

Говорител на Европейската комисия заяви, че тя не може да коментира отделни случаи на прилагане на санкции, но се ангажира с трети страни, когато има съмнения, че те се заобикалят.

Документите показват също така рязко нарастване на вноса на парични средства непосредствено преди инвазията. Между ноември 2021 г. и февруари 2022 г. в Русия са влезли доларови и еврови банкноти на стойност 18,9 млрд. долара в сравнение с едва 17 млн. през предходните четири месеца.

Даниел Пикард, ръководител на практическата група по международна търговия и национална сигурност в американската правна компания Buchanan Ingersoll & Rooney, посочва, че скокът на доставките преди инвазията предполага, че някои руснаци са искали да се застраховат срещу евентуални санкции.

"Докато САЩ и техните съюзници се учат колко важни са колективните действия за постигане на максимални икономически последици, Русия учи как да избягва и смекчава въпросните последици", казва Пикард, добавяйки, че тези данни почти сигурно занижават действителните валутни потоци.

Ограничени изходящи потоци

Руската централна банка бързо ограничи тегленето на пари в чуждестранна валута от физически лица след нахлуването в Украйна в опит да подкрепи отслабващата рубла. Според данните едва 98 млн. долара в доларови и еврови банкноти са напуснали страната между февруари 2022 г. и края на 2023 г.

Но притокът на чуждестранна валута е бил далеч по-голям. Най-големият единичен декларатор е малко известната компания "Аеротрейд", която предлага услуги за безмитно пазаруване на летищата и на борда на самолетите. През този период тя е декларирала банкноти на стойност около 1,5 млрд. долара.

„Аеротрейд“ регистрира 73 пратки на стойност 20 млн. долара или евро всяка, като всички те са обмитени на московското летище „Домодедово“ - международен център в близост до централата на компанията. Пратките са описани в митническите декларации като обмен или приходи от бордова търговия. В повечето случаи „Аеротрейд“ фигурира само като декларатор - субектът, който подготвя и подава митническата документация. Собственикът на компанията Артьом Мартинюк посочва, че се съмнява в автентичността на митническите документи.

Според митническите данни една от пратките от 20 млн. евро е внесена през февруари миналата година от Yves Rocher Vostok, дъщерно дружество на френската козметична група Yves Rocher, която все още управлява десетки магазини в Русия. В данните не са посочени нито държава на произход, нито име на доставчика.

Groupe Rocher, френската компания майка, е категорична, че нито групата, нито Yves Rocher Vostok някога са имали връзка с „Аеротрейд“.

"Yves Rocher Vostok, както и всички структури на Groupe Rocher, спазва закона", посочва говорител на групата. "Тя никога не се е опитвала и няма да се опита да заобиколи санкциите върху вноса на доларови и еврови банкноти в Русия."

Злато, оръжия, банково дело

Повече от една четвърт от банкнотите на стойност 2,27 млрд. долара са внесени от банки, като голяма част от тях са платени за благородни метали, според митническите документи и лице, запознато със сделките.

Няколко руски банки са получили пари в брой на стойност 580 млн. долара от чужбина между март 2022 г. и декември 2023 г. и са изнесли благородни метали на приблизително същата стойност. В много случаи доставките на злато или сребро са отивали при компаниите, които са доставяли банкноти.

Например руският кредитор „Витабанк“ внася банкноти на стойност 64,8 млн. долара от турската компания за търговия със злато Demas Kuyumculuk през 2022 г. и 2023 г. През същия период тя е изнесла 59,5 млн. долара в злато и сребро за турската компания.

Източникът на Reuters потвърждава, че компанията е участвала в поредица от сделки с пари в брой срещу злато с участието „Витабанк“ и два други руски кредитора между март 2022 г. и септември 2023 г. Според него доставката на банкноти от ОАЕ към Русия е било единственото решение, което Demas е намерила, за да завърши дългосрочните договори, подписани преди влизането в сила на западните санкции с руските доставчици на злато, като същевременно спазва турските и международните разпоредби, свързани с трансграничните плащания.

Тъй като санкциите на практика отрязаха Русия от западната финансова система, уреждането на сметките с традиционен банков превод вече не беше възможно, казва източникът.

Неспазването на съществуващите споразумения би изложил Demas на финансови санкции и репутационни рискове.

„Турският търговец на злато никога не е имал бизнес със субекти, които са подложени на западни санкции, и стриктно спазва всички национални и международни процедури за съответствие“, категоричен е представителят на компанията. „През третото тримесечие на миналата година, след като всички предвоенни договори с руски компании бяха приключени, Demas прекрати двустранните сделки“.

Сред другите големи вносители на пари в брой са били структури, контролирани от „Ростех“, държавния военнопромишлен конгломерат, сочат документите.