Една сутрин, когато предприемачът Максуел Броуди е на 11 години, мълния предизвиква горски пожар в парк близо до дома му в Британска Колумбия.

"Никой не успял да стигне до него няколко часа след изгрева на слънцето. После беше твърде късно", разказва той пред Fast Company. "Ветровете се бяха усилили. Докато всичко приключи, над 30 000 души бяха евакуирани”.

Къщата на семейството оцелява, въпреки че много съседи губят домовете си. По-късно Броуди се премества в Калифорния и стартира софтуерна компания, но никога не забравя пожара. Когато през 2018 г. друга огнена стихия унищожава град Парадайз, той решава да започне работа по технологии за борба с горските пожари, като се насочва към често срещан проблем - дори когато бедствието е открито бързо, пожарникарите често не могат да стигнат достатъчно бързо до него, за да го спрат.

Неговият стартъп Rain създава софтуер, който дава възможност на автономни хеликоптери да реагират на горските пожари. Противопожарните служби биха могли да използват технологията, за да създадат мрежа от хеликоптери на отдалечени места, готови да реагират веднага щом бъде открит огън.

„Всичко е свързано с намаляване на времето за реакция, за да се уловят пожарите в най-ранния им стадий и да се пристигне с достатъчна скорост и сила, за да се потуши, ограничи или забави огънят, преди да е излязъл извън контрол", казва Броуди. "Така давате шанс на пожарникарите на първа линия да влязат на място и да свършат работата си."

По-бързо достигане до пожарите

Други стартъпи вече са започнали да разполагат мрежи от камери в отдалечени райони, като използват изкуствен интелект, за да откриват дим и автоматично да предупреждават пожарникарите. Калифорнийският департамент за защита от пожари (CalFire) например наскоро отдаде дължимото на камера, задвижвана от AI, за навременното откриване на пожар в планините Санта Круз, за да могат пожарните екипи да се отзоват и да го потушат.

"Това беше невероятен успех и първата половина на уравнението", казват от службата. "Ако имате ранно откриване, можете да го съчетаете с бърза реакция."

Но тъй като пожарите могат да бъдат трудни за бързо достигане, ранното откриване не винаги е достатъчно. И тук могат да помогнат автономните хеликоптери.

Преди няколко десетилетия "първоначалната атака" на горските пожари в Калифорния отнема часове. През последното десетилетие обаче CalFire поставя нов стандарт - да се стига до тях в рамките на 20 минути. Но ако е много горещо и сухо, може да се наложи да се реагира още по-бързо.

"Когато правим симулации, виждаме, че в някои случаи трябва да сте там за четири минути", казва Броуди. "В други случаи - за седем. Мисля, че това, което виждаме сега, се дължи на изменението на климата и сме свидетели на пожари, които изискват още по-бърза реакция."

Софтуерът на компанията помага да се идентифицира пожарът и да се разбере неговото поведение, като се вземат стратегически решения за това как да се пусне вода или пожарогасител. Той оценява фактори като това дали наблизо има друг хеликоптер и накъде духа вятърът.

"Ако не се вземе предвид вятърът, тогава при пускането може да се окаже, че водата дори не е близо до пожара", казва Броуди.

Освен това с помощта на софтуера ръководител от земята може да управлява едновременно няколко въздухоплавателни средства.

Автономността помага не само за скоростта, но и за безопасността. Само през последните няколко месеца четирима пожарникари са загинали във въздуха при инциденти в САЩ и Канада. Самата технология за автономни хеликоптери се тества и в много други приложения.

Тестовете показват, че тя работи

През декември миналата година стартъпът работи със Sikorski, компанията, която произвежда военните хеликоптери Black Hawk, за да тества способността на хеликоптера да открие пожар и след това да го потуши. През май друг тест показва как платформата може да се адаптира към скоростта на вятъра, за да планира къде да пусне вода.

До следващата година тя може да бъде използвана от някои агенции. CalFire вече разполага с около 200 хеликоптера, които потенциално биха могли да интегрират софтуера. Въпреки че притежаването и използването на флотилия от хеликоптери е скъпо, ранното откриване на пожар може да има огромно въздействие. Проучване установява, че намаляването на времето за реакция при горски пожар с 15 минути може да доведе до икономически ползи за Калифорния в размер на милиарди.

Това обаче не означава, че всеки пожар трябва да бъде потушен. Огнените бедствия в Калифорния често са толкова мащабни, защото всички досегашни са били потушавани в продължение на десетилетия, което е довело до натрупване на купчини гориво за нови такива.

Освен това нискоинтензивните пожари са полезни за ландшафта. Подобни действия, започнати и управлявани от противопожарни екипи при подходящи метеорологични условия, са важен инструмент, а хеликоптерите, използващи софтуера на Rain, също така могат да бъдат използвани в тези случаи като резервен вариант, ако пожарът започне да се разпространява твърде много.

Влияние върху климата

Намаляването на пожарите е от решаващо значение и за борбата с изменението на климата.

"Сезонът на горските пожари през 2020 г. унищожи целия напредък на Калифорния в областта на емисиите на парникови газове през последните две десетилетия", казва Броуди. "Това е все едно всеки соларен панел, всяко електрическо превозно средство, всяка електроцентрала, всеки проект за улавяне на въглероден диоксид да бъдат занулени като ефект заради един-единствен сезон на горските пожари."

Миналата година неконтролируемите горски пожари в Канада са емитирали шест пъти повече CO2, отколкото всички емисии от цялата калифорнийска икономика.

"През последните около пет години се наблюдава промяна", казва Броуди. "Преди пожарите се считаха за част от естественото използване на земята при глобалното отчитане на въглеродните емисии. Става все по-очевидно, че тези, които наблюдаваме, не са естествени - те са причинени от хората като част от предизвиканото от нас изменение на климата. Страшното е, че това е маховик на климата. Колкото по-горещо става, толкова по-големи и по-интензивни ще са тези огнени бедствия и толкова повече въглерод ще се отделя от тях. Това продължава да затвърждава цикъла."