Руските власти са блокирали дейността на американската организация с нестопанска цел The Clooney Foundation for Justice, основана от холивудската звезда Джордж Клуни и съпругата му Амал, адвокат по правата на човека.

Фондацията е определена като „нежелана“ организация, която извършва дейност в „холивудски мащаб“ за дискредитиране на Москва.

Етикетът „нежелана“ е поставен на десетки чуждестранни групи, откакто Москва започна да използва класификацията през 2015 г., и на практика напълно забранява дадена организация.

Този статут принуждава организациите да прекратят дейността си в Русия и означава, че руснаците, които работят за тях, финансират ги или си сътрудничат с тях, могат да бъдат подложени на съдебно преследване, допълва AFP.

„Дейността на Фондацията на Клуни за справедливост е обявена за нежелана на територията на нашата страна“, се казва в изявление на властите, цитирано от световните агенции.

Организацията „провежда широка дейност, насочена към дискредитиране на Русия, активно подкрепя псевдопатриоти, напуснали страната и членове на забранени терористични и екстремистки групи“, се допълва в съобщението на Главната прокуратура в Telegram.

„Под прикритието на хуманитарни идеи тези „воини за справедливост“... развиват инициативи за наказателни проверки срещу висшите руски власти“, пише в текста, озаглавен „Руската генерална прокуратура оценява актьорския талант на холивудските активисти“.

Според руските власти, „под прикритието на хуманитарни идеи“ организацията насърчава инициативи за наказателно преследване на висшето ръководство на Москва и публично разпространява негативни оценки на руското законодателство за чуждестранните агенти и неправителствените организации.

През юли фондация „Клуни“ други неправителствени организации, заведе дело в Комитета по правата на човека на ООН, обвинявайки Русия в нарушаване на човешките права на украинците, загинали при ракетната атака срещу Виница през 2022 г.

В началото на август главният прокурор на Русия забрани като „нежелана“ дейността на германската продемократична фондация „Конрад Аденауер“, а през юли направи същото с информационното издание Moscow Times.

От Фондацията на Клуни не отговориха на запитването на Reuters за коментар на днешното съобщение.

Освен организациите с нестопанска цел, руският списък с нежелани лица включва медии, политически, културни и религиозни групи, които според Москва представляват заплаха за сигурността на страната.