TikTok представи класацията „Songs Of The Summer 2024“, заявявайки, че „това лято е било емблематично за музиката“.

„Танци от осемдесетте, изгряващи звезди и завръщане на големи имена от индустрията, нова епоха за женския поп и вълнуващи жанрове за пробив: най-големите музикални моменти на лятото изгряха в TikTok.“, допълват от видео платформата.

Официалната глобална класация за първо място е за „Gata Only“ на FloyyMenor и Cris Mj, а британската мелодия на лятото е „Nasty“ на Tinashe, която е и номер 2 в глобалния списък. Песента е озвучила над 10 милиона видеоклипа в TikTok, където рефренът „match my freak“ се превърна в популярна фраза.

В Топ 10 на световния списък попадат още Били Ейлиш и Сабрина Карпентър, които са и в класацията за Обединеното кралство.

Ето кои са Топ 10 световните хитове за лято 2024:

1. ‘Gata Only’ – FloyyMenor and Cris Mj

2. ‘Nasty’ – Tinashe

3. ‘Million Dollar Baby (VHS)’ – Tommy Richman

4. ‘Birds Of A Feather’ – Billie Eilish

5. ‘Alibi’ (with Pabllo Vittar & Yseult) – Sevdaliza

6. ‘Please Please Please’ – Sabrina Carpenter

7. ‘ESTE’ – El Alfa, Nfasis

8. ‘Tell Ur Girlfriend’ – Lay Bankz

9. ‘Si No Quieres No’ – Luis R Conriquez, Neton Vega

10. ‘Si Antes Te Hubiera Conocido’ – Karol G

Ето кои са Топ 10 на летните хитове в Обединеното кралство:

1. ‘Nasty’ – Tinashe

2. Champagne Coast – Blood Orange

3. ‘Million Dollar Baby’ (VHS)’ – Tommy Richman

4. ‘Pink Lemonade (Str8 Reload)’ – Leostaytrill & Mr Reload It

5. ‘Please Please Please’ – Sabrina Carpenter

6. ‘Birds Of A Feather’ – Billie Eilish

7. ‘Band4band’ – Central Cee & Lil Baby

8. ‘Stargazing’ – Myles Smith

9. ‘KEHLANI’ – Jordan Adetunji

10. ‘Espresso’ – Sabrina Carpenter

„За пореден път класацията с летни хитове прекрасно демонстрира как магията на TikTok помага на нашата глобална общност да открива и популяризира разнообразни и невероятно талантливи изпълнители и тяхната музика.“, заяви Оле Оберман, глобален ръководител на отдела за развитие на музикалния бизнес в TikTok.

„Латино музиката е един от най-популярните жанрове в TikTok, така че не е изненада, че Gata Only оглавява глобалния списък, заедно с други изгряващи изпълнители като Sevdaliza и Tommy Richman.“, допълни той.

По-рано тази година TikTok имаше спорове със звукозаписния гигант Universal, който заплаши да изтегли милиони песни от платформата заради фалшива музика, генерирана от изкуствен интелект, и компенсациите за изпълнителите.

Спорът беше разрешен през май, като двете страни сключиха лицензионно споразумение и изпълнителите от Universal Music Group, сред които Дрейк, Адел, Bad Bunny, Били Ейлиш и Тейлър Суифт, се завърнаха в TikTok.