Изкарването на заплата над средната може да изглежда като билет за финансова сигурност, но много хора продължават да изпитват затруднения с парите. За съжаление, това се дължи на често срещани грешки като неправилен начин на живот, лош избор на инвестиции или пренебрегване на спестяванията за бъдещето - които превръщат солидния доход в недостатъчен.

GO Banking Rates изгражда списък с начини, по които можете да защитите собственото си финансово благополучие и да избегнете да се окажете в същата потъваща лодка.

Погрешно планиране

Робърт Джонсън, доктор по философия и финансов анализатор казва, че основната причина хората да не забогатяват, докато получават заплата над средната, е, че не успяват да бюджетират.

„Дори и тези с високи доходи разполагат с ограничени ресурси“, отбелязва той. „Човек трябва да си състави бюджет и да определи приоритетите си за изразходване на тези ограничени ресурси.“

Но какво да кажем за разходите, които не са от първа необходимост? Джонсън обяснява, че това, което един човек може да сметне за разточителство, друг може да приеме за напълно рационално.

„Много специалисти твърдят, че хората трябва да премахнат ежедневната покупка на лате. Но за някои това носи много ползи. За други може да е просто навик, който може да бъде премахнат. Хората са уникални и това, което носи удоволствие на един човек, е различно за друг. Ключът към съставянето на бюджета е да разпознаете вашите приоритети и да ги вземете предвид.

„Хората ще останат бедни, ако не планират спестявания и след това не ги инвестират. Това трябва да бъде бюджетен ред. Не можете успешно да изградите богатство, като просто вземете това, което ви остава след всичките ви разходи. Постигаме това, което поставяме като приоритет. Дайте приоритет на спестяванията и ги инвестирайте“, насърчава Джонсън.

Инфлация в начина на живот

Далтън Тигнър, партньор в Tigner insurance and Associates, обяснява, че инфлацията в персоналното ежедневие е един от начините хората да обеднеят, докато получават заплата над средната. „С нарастването на доходите навиците за харчене често нарастват по-бързо. Луксозните автомобили, честите скъпи вечери и разкошните ваканции лесно могат да засенчат доходите.“

Тигнър добавя, че начинът да се избегне този тип инфлацията в начина на живот - известна още като: „лайфстайл крийп“ - е да се живее под възможностите.

Неправилно планиране и никакво инвестиране

Според Денис Ширшиков, ръководител на отдела за растеж в Summer и професор по икономика в City University of New York, липсата на финансово планиране и инвестиране е друг съществен проблем.

„Хората с високи доходи могат да приемат, че само доходите им са достатъчни, за да осигурят бъдещето си, като пренебрегват спестяването или подходящото инвестиране“, обяснява той. „Без подходящо пенсионно планиране, спестявания за спешни случаи или инвестиции, които генерират пасивен доход, те са уязвими към финансови кризи при настъпване на неочаквани събития, като загуба на работа или медицински проблем.“

Вината за успеха

Крис Мълинс, главен маркетинг директор в CapitalMax и бизнес коуч на Грант Кардон, казва: „Много хора с високи доходи изпитват нужда да харчат щедро за семейството и приятелите си или могат да прекалят с разходите за благотворителни дарения, за да компенсират успеха си. Макар и с добри намерения, това може да доведе до значителен финансов теч, ако не се управлява внимателно.“

Решението на Мълинс по този въпрос е да се създаде „бюджет за дарения“, който позволява щедрост, без да се правят компромиси с дългосрочните финансови цели. „Това може да ви помогне да се справите с емоционалния натиск за харчене, без да нарушавате финансовото си здраве“.

Прекалена увереност в сигурността

Мълинс обяснява, че хората с високи доходи могат да станат прекалено уверени в способността си да поддържат или увеличават заплатите си,, което може да доведе до рискови финансови решения. „Това може да включва недиверсифициране на потоците от доходи или неинвестиране в собствените им умения и образование, за да останат конкурентоспособни на пазара на труда.“

Мълинс добавя, че дори да имате висока заплата, трябва да диверсифицирате, като създадете множество потоци от доходи, например страничен бизнес или интелигентни инвестиции. „Това намалява зависимостта от един източник и увеличава финансовата сигурност“, казва той.

Денят след успеха

„Постигането на финансов успех често изисква различна стратегия за поддържането му“, казва още Мълинс. „Хората с високи доходи понякога не успяват да преразгледат финансовите си планове при промяна на обстоятелствата, което води до неефективност и пропуснати възможности за запазване на богатството.“

Мълинс изтъква, че с развитието на финансовото ви положение трябва да се променя и планът ви за бъдещето. „Редовно преглеждайте целите, инвестициите и разходните си навици с финансов консултант, за да сте сигурни, че те съответстват на настоящия етап от живота ви и на бъдещите ви стремежи.“

Превръщане на луксозните стоки в необходимост

Мълинс също така посочва, че копнежите са склонни да се разширяват с богатството и това, което някой някога е смятал за лукс, може да се превърне във възприемана необходимост. „Осъзнаването на тази психологическа тенденция може да помогне за вземането на по-разумни решения за харчене и инвестиране, които са в съответствие с истинското дългосрочно щастие.”