Какво е общото между една италианска студентка по пантомима, дете с точен мерник за игра с топка и комик, който може да направи шега от всичко?

Те са членове на един много елитен световен клуб.

Миуча Прада, Тайгър Уудс и Джери Зайнфелд влизат в групата на едва 2800 души на планетата, които са милиардери в щатски долари.

По данни на Forbes, САЩ имат 813 милиардери, Китай (включително Хонконг) е на второ място с 473, а Индия - на трето с 200.

От знаменитости и изпълнителни директори до спортни звезди и технологични титани – подкастът на BBC Good Bad Billionaire разглежда как най-известните милиардери са натрупали състоянието си.

Всъщност, размерът на тяхното състояние е труден за разбиране. Милиард е огромно число - за да добиете представа за мащаба, един милион секунди е 11 дни, а един милиард е 32 години.

А за някои хора самото съществуване на милиардери е неприлично.

81 от най-богатите хора (един голям пълен автобус), имат по-голямо общо богатство от най-бедните 4 милиарда души в света.

В доклада си за неравенството през 2023 г. Oxfam заключава:

Всеки милиардер е политическа грешка. Самото съществуване на процъфтяващи милиардери и рекордни печалби, докато повечето хора са изправени пред строги икономии, нарастваща бедност и криза на разходите за живот, е доказателство за икономическа система, която не успява да постигне резултати за човечеството.

Това неравенство доведе до призиви в много страни за облагане на абсолютното богатство, а не на доходите.

В САЩ сенаторът от Демократическата партия Елизабет Уорън предложи данък от 2% върху активи над 50 млн. долара и 3% върху активи над 1 млрд. долара.

Други пък твърдят, че перспективата за голямо богатство вдъхновява иновациите, които подобряват живота на милиони хора.

Американският икономист Майкъл Стрейн смята, че се нуждаем от повече милиардери и цитира носителя на Нобелова награда Уилям Нордхаус, който установява, че около 2% от печалбата от технологичните иновации отива при основателите и изобретателите, а останалата част се влива в обществото.

Според Стрейн милиардерите са:

До голяма степен самостоятелни новатори, които са променили начина ни на живот.

Той посочва примери като Бил Гейтс и Стив Балмър, които направиха революция в персоналните компютри, легендарния Уорън Бъфет, Джеф Безос, който промени търговията на дребно, както и Илон Мъск, който разруши представите за автомобилната индустрия и Космоса.

„Никой от тях не е „провал на политиката“. Вместо да искаме да не съществуват, трябва да се радваме, че са сред нас.“, категоричен е икономистът.

Не може да бъде отречено, че много милиардери даряват големи суми за благотворителност. Бил Гейтс и Бъфет разработиха „Обещанието за даряване“ – ангажимент да дарят повече от половината от богатството през целия си живот.

Рапърът, бизнес магнат и милиардер Джей-Зи, макар и да не е подписал обещанието, предложи тази кратка защита на богатството си:

Не мога да помагам на бедните, ако съм един от тях. Затова забогатях и давам всичко от себе си. За мен това е печелившото за всички.

Милиардерите не забогатяват във вакуум. Техният успех говори нещо и за самите нас – хората отвъд бариерата на милиарда:

Трудно е да станете много, много богати, освен ако не предоставяте нещо, от което хората: или 1) се нуждаят, или 2) искат, или 3) се наслаждават.

Независимо дали става въпрос за минималистичния стил на марката Prada, филмите „Междузвездни войни“ или TikTok, милиардерите са променили света в по-голяма или по-малка степен, а историите как точно са го направили, винаги са завладяващи.

Например, основателите на Google се опитват да продадат ранна версия на своята търсачка за 1 млн. долара, но няма желаещи за купуване. Днес стойността на Google е 2,3 млрд. долара, а личната стойност на съоснователя Сергей Брин е 135 млрд. долара – приблизително колкото БВП на Мароко.

Преди да смени името си на Миуча Прада, Мария Бианки е част от комунистическото движение в Италия през 60-те години и учи пантомима в театрално училище.

Първата самоизградила се жена милиардер в Индия, Киран Мазумдар-Шоу, се занимава с варене на бира, преди да се сблъска с предразсъдъците по отношение на пола и да се насочи към фармацевтиката, за да стане най-големия производител на инсулин в Азия.

Родителите на Джери Зайнфелд са сираци, а баща му никога не го е прегръщал. Може би това е една от причините той и Лари Дейвид да имат правило за героите в хитовата си комедия „Зайнфелд“: „Никакви прегръдки и никакво учене“.

Индивидуалният успех на тези милиардери често разказва и за по-широки исторически, политически или технологични тенденции.

Джак Ма – съоснователят на Alibaba, е облагодетелстван от две едновременно мощни сили – зараждане на онлайн търговията на дребно и нарастващата икономическа мощ на Китай.

Чък Фини, човекът, който изобрети безмитното пазаруване (и раздаде цялото си състояние), се възползва от вълната на японския туризъм след Втората световна война.

В някои истории, късметът играе особено важна роля.

В края на 60-те години основателят на Microsoft Бил Гейтс попада в едно от малкото училища в САЩ, в които има компютър.

Певицата Риана пробива след прослушване при звукозаписен продуцент, който случайно е на почивка в Барбадос.

А сега нека отдадем заслуженото и на родителите.

Цялото семейство на Тейлър Суифт се премества от Пенсилвания в Нашвил, за да продължи кариерата на дъщеря си тийнейджърка.

Майката на Майкъл Джордан му предлага да „чуе какво има да каже Nike“, преди да подпише договор с Adidas или Converse – проправяйки пътя към най-доходоносния спортен договор в историята.

В тези истории има моменти на „плъзгащи се врати“ – малки събития, които в ретроспекция са променили живота и съдбата на тези милиардери.

Но когато вратите се отворят, трябва да се мине през тях и ако има един общ знаменател, това е енергията, стремежът и ангажираността, които всички тези хора са внесли в своята сфера. Плюс желанието им да продължат напред, когато мнозина отдавна биха се отказали.

По всяка вероятност, повечето от нас никога няма да станат милиардери, но тези, които са го направили, са очаровали, трогнали, и ужасили (!) целия свят.