Погледите на всички светски наблюдатели този уикенд са насочени към Индия.

Причината е едно дългоочаквано събитие – мегасватбата на годината (или десетилетието, а защо не и века!?) на най-малкия син на най-богатия човек в цяла Азия.

Той каза заветното „да“ след цели 7 месеца на пищни предсватбени тържества. Избраницата на 29-годишния Анант е връстницата му Радхика, чийто произход също не е случаен – тя е дъщеря на Вирен Мерчант, собственик на фармацевтичната компания Encore Healthcare.

Бащата на младоженеца е милиардера Мукеш Амбани, председател на индийския конгломерат Reliance Industries. Именно той организира тридневното тържество, което започна в петък.

Списъкът с високопоставени гости е много дълъг – от топ мениджъри на Уолстрийт и световни лидери и магнати до най-големите звезди на Холивуд до Боливуд, пише CNBC.

Семейство Амбани запази мълчание относно звездния списък, но според многобройни информации в медиите 16-кратната носителка на "Грами" Адел е един от основните изпълнители на събитието.

Ким и Клои Кардашиян, Ник Джонас и Приянка Чопра, както и бившият британски министър-председател Тони Блеър бяха само част от известните лица, които долетяха в Мумбай, за да присъстват на звездното събитие.

Сватбата привлече и много от най-големите имена в индийското развлекателно, спортно, бизнес и политическо пространство - от боливудски звезди като Раджиникант и Санджай Дут до бившия президент Рам Натх Ковинд, главните министри на различни щати и многобройни членове на почитания национален отбор по крикет на страната.

Председателят на HSBC Holdings Марк Тъкър, на Samsung Electronics Co. Джей Лий, Майкъл Граймс от Morgan Stanley и президентът на ФИФА Джани Инфантино, също са сред поканените.

Заради дъжда в Мумбай в петък полицията затвори пътищата в района около притежавания от Амбани Световен конгресен център Jio с капацитет 16 000 места преди събитието, което се проведе в стил "червен килим".

Присъстващите са били облечени по подобаващ начин, преминавайки покрай фотографите в нестандартни индийски облекла, пише CNN.

Празненствата ще завършат с голям сватбен прием в неделя.

По улиците на Мумбай жителите, с които CNN разговаря, изпитват смесени чувства към екстравагантното събитие и демонстрираното богатство.

"Това е тяхно богатство, но това, което правят, е повече от смешно", смята Деванши Завери, учителка в детска градина и добавя: "Няма нужда от толкова показност".

Междувременно банкерката Дженика Котари приветства стимулирането на местния бизнес: Ако имат пари, трябва да ги похарчат. Това помага на икономиката, на всички, убедена е тя.

Съобщава се, че цените в хотелите в Мумбай – силен търговски център и финансова столица на Индия, са се повишили в очакване на многобройните заможни гости.

Преди екстравагантната церемония този уикенд двойката вече отпразнува любовта си с тридневно предбрачно парти през март в родния град на Амбани – Джамнагар в щата Гуджарат.

Събитието предизвика лавина от слухове, като беше съобщено, че 1200-те гости са забавлявани от Риана, която е получила хонорар между 8 и 9 милиона долара.

Основателят на Micorosoft Бил Гейтс и на Facebook Марк Зъкърбърг, дъщерята на Доналд Тръмп Иванка и боливудски звезди като Шах Рук Хан също са били на партито през март.

Миналата седмица канадската поп сензация Джъстин Бийбър си е тръгнал от Мумбай с чек за 10 млн. долара, след като изнесъл концерт по време на "сангет" – вечер на музика и танци.

След това е проведена частна церемония "халди", при която по традиция приятели и роднини благославят младоженците, като нанасят паста от куркума върху главите, лицата и телата им.

През май милиардерската фамилия нае цял круизен кораб, за да заведе гостите на четиридневно пътешествие из Средиземноморието. Графикът включваше множество спирки в Европа и концерти на палубата от Backstreet Boys, Pitbull и други музикални знаменитости.

Както повелява хиндуистката традиция, датите на сватбата са избрани според благоприятните дни в рождените карти на младоженците.

Въпреки че все още не е ясно какви ще бъдат общите разходи за сватбата, според BBC организаторите на сватбата са изчислили, че семейството вече е похарчило близо 156 млн. долара.

Мукеш Амбани е 11-ят най-богат човек в света с нетно състояние от 119 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Той притежава семейно имение за 1 млрд. долара в Мумбай – 27-етажна частна жилищна сграда, наречена Антила, в която има киносалон, ледена пързалка, хеликоптерни площадки и дори собствен цех за сладолед.

Милиардерът има още две деца – 32-годишните близнаци Акаш и Иша.

Сватбата на Иша през 2018 г. се оценява на около 100 млн. долара, като музикалната звезда тогава е била поп дивата Бионсе, която е изнесла частен концерт за младоженците, а на сватбата на Акаш през 2019 г. са участвали Coldplay и Maroon 5, според местни медии.

И тримата наследници имат дялове в Reliance Industries и места в борда на Управителния съвет.