Американски апелативен съд възобновява делото по колективен иск срещу Google, в който се твърди, че компанията събира лична информация за потребителите през Chrome, въпреки че те са избрали да не синхронизират браузърите си с акаунтите си в Gmail.

Девети окръжен апелативен съд на САЩ в Сан Франциско заявява, цитиран от Reuters, че съдията от по-долната инстанция, който е отхвърлил колективния иск, е трябвало да прецени дали потребителите на Chrome са позволили на Google да събира техните данни, когато сърфират онлайн.

Решението от вторник идва на фона на споразумение на технологичния гигант от миналата година да унищожи милиарди записи, за да уреди съдебно дело, в което се твърди, че е проследявал хора, които сърфират в режима „Инкогнито“ на Chrome.

„Не сме съгласни с това решение и сме убедени, че фактите по делото са на наша страна. Chrome Sync помага на хората да използват браузъра безпроблемно на различните си устройства и има ясни контроли за поверителност”, се казва в позиция на Google.

Матю Уеслър, адвокат на ищците, от своя страна, казва, че е доволен от решението от вторник и очаква с нетърпение съдебния процес.

Групата ищци обхваща потребителите на Chrome от 27 юли 2016 г. насам, които не са синхронизирали браузърите си с акаунтите си в Google. Според тях компанията е трябвало да спазва известието за поверителност на браузъра, в което се казва, че потребителите „не е необходимо да предоставят никаква лична информация, за да използват Chrome“ и Google няма да получи такава, освен ако не бъде включена функцията „синхронизиране“.

Съдията от по-долната инстанция заключи, че общата политика на Google за защита на личните данни, разрешаваща събирането на информация, е приложима към случая, тъй като базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания би събрала такава за ищците, независимо от това какви браузъри са използвали. В решението си от вторник окръжният съдия Милан Смит обаче определя този фокус като неуместен.

„Google имаше общо оповестяване на поверителността, но въпреки това рекламираше Chrome, като внушаваше, че определена информация няма да бъде изпращана, освен ако потребителят не включи синхронизацията“, пише Смит. „Потребителят няма как да разбере непременно, че се съгласява с въпросното събиране на данни.“

Апелативният съд връща делото на окръжния съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс в Оукланд, Калифорния, която го прекрати през декември 2022 г.

Споразумението на Google, свързано с режима “Инкогнито”, позволява на потребителите да съдят компанията индивидуално за обезщетение. Откакто беше публикувано то, десетки хиляди само в Калифорния са направили това.