Рокадата на поста главен изпълнителен директор в Nestle не бива да се приема за лош знак от инвеститорите.

Това заяви анализаторът Джон Кокс след новината, че досегашният ръководител на световния гигант за хранителни стоки Марк Шнайдер ще бъде заменен от ветерана на компанията Лоран Фрейкс.

Кокс, който е ръководител на отдела за потребителски акции в Kepler Cheuvreux, заяви пред CNBC, че всъщност очаква много инвеститори да приветстват този ход след периода на слаби резултати на най-големия производител на храни в света.

„Смятам, че доверието в случая е силно засегнато и особено това към Шнайдер. Предполагам, че повечето хора ще сметнат, че на този етап не е толкова лошо той да си тръгне от компанията“, допълни анализаторът.

Швейцарската компания съобщи в официално изявление, че Шнайдер, който беше начело в продължение на осем години, „е решил да се откаже от функциите си на главен изпълнителен директор и член на борда на директорите“.

Фрейкс, който се присъединява към Nestle през 1986 г. и последно е бил изпълнителен вицепрезидент и главен изпълнителен директор на подразделението за Латинска Америка, ще поеме поста от 1 септември.

„Лоран е перфектният партньор за Nestle в този момент. Под негово ръководство компанията ще продължи да укрепва позициите си на надеждна и сигурна чрез последователно и устойчиво създаване на стойност“, заяви Пол Булке, председател на борда на директорите.

Рокадата на върха идва в момент, когато цената на акциите на беше подложена на натиск след поредица от спадове в приходите. Компанията се бори да запази пазарния си дял, тъй като потребителите все повече се отказват от етикетираните продукти на фона на инфлационния натиск.

Кокс заяви, че моментът е „неудачен“ за Шнайдер, но отбеляза, че доверието на инвеститорите е било засегнато през последните години. Той допълни, че оттеглилият се изпълнителен директор е направил редица стратегически грешки, включително не е успял да интегрира успешно потребителски здравни добавки.

Назначаването на Шнайдер, който се присъедини към компанията през 2017 г. от сферата на здравеопазването, се разглежда като необичаен ход за Nestle, която обикновено назначава вътрешни лица на поста главен изпълнителен директор, допълва CNBC.

„Сега се върнахме към основите си. Върнахме се към 30-40-годишен ветеран в компанията“, допълва Кокс.