Най-важният ден в есенния календар на технологичния свят почти настъпи: Събитието на Apple за iPhone 16 ще се състои на 9 септември. Най-голямата новина от събитието почти сигурно ще бъде свързана с предстоящата линия от телефони iPhone 16.

Освен това се появиха слухове за обновяване на стандартните слушалки AirPod, както и за актуализации на други продуктови линии на компанията. Докато Тим Кук не излезе на виртуалната сцена обаче, всичко е чиста спекулация. С оглед на това Engadget разглежда всички слухове, които вече циркулират в медийното пространство, преди събитието на Apple.

iPhone 16 и iPhone 16 Pro

Без значение какво друго ще се случи, тези нови телефони ще заемат централно място по време на събитието на Apple. Това е добра новина за хората, готови за ъпгрейд. Лошата новина? По-голямата част от слуховете показват, че това ще бъде още една година на итеративни подобрения, така че не очаквайте нова хардуерна функция, която да промени играта.

На събитието вероятно ще бъдат обявени четири нови модела, което е подобно на това, което Apple направи миналата година. Предполага се, че новите телефони ще се наричат iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro и 16 Pro Max, според анализатора на индустрията Марк Гурман. Това е абсолютно същия подход като миналогодишния с iPhone 15, така че слуховете за това, че Apple ще налага името „iPhone Ultra“, изглеждат силно преувеличени.

Дори ако компанията не използва наименованието Ultra обаче, Pro моделите може да получат малко по-големи екрани, което винаги е хубаво. Базовият модел Pro вероятно ще достигне 6,3 инча от 6,1 сега, докато Pro Max ще разполага с 6,9 инча - увеличение спямо настоящите 6,7. И накрая, както винаги, вероятно ще има един или два нови цвята. Гурман предполага, че Apple е готова да се откаже от синия модел в полза на завръщането на розовото злато.

От хардуерна гледна точка очаквайте нов чипсет, който да се възползва от неотдавнашния стремеж на компанията към изкуствен интелект, известен още като Apple Intelligence. Както е обичайно, Pro и Pro Max вероятно ще получат по-мощен чип от стандартните модели. Изглежда, че основното количество оперативна памет тук ще бъде 8 GB, за да може да се справи с гореспоменатите AI задачи.

Говори се също така, че стандартните iPhone 16 и iPhone 16 Plus ще получат Action Button - функция, въведена миналата година за iPhone 15 Pro и Pro Max. Той е директен заместител на превключвателя за заглушаване на звука по подразбиране, но може да бъде настроен да управлява куп различни неща - промяна на настройките на звънене, включване на фенерчето, стартиране на камерата и др.

Говори се и за още един нов бутон - от дясната страна на телефона. Той ще управлява функциите на камерата, като мекото натискане ще задейства автофокуса, а по-силното ще снима. Потребителите може също така да могат да плъзгат пръсти по бутона, за да увеличават и намаляват мащаба на снимките или видеоклиповете. Този бутон ще се предлага само с моделите Pro и Pro Max, което е логично, тъй като моделите от висок клас обикновено предлагат по-добри камери.

Благодарение на неотдавнашното събитие WWDC вече е ясно какво предстои в софтуерната част. Въз основа на данните от предишни години iOS 18 трябва да бъде налична в рамките на седмицата след събитието. Софтуерната актуализация включва по-персонализиран контролен център и начален екран. Освен това тя най-накрая ще осигури поддръжка на RCS за iPhone.

Що се отнася до Apple Intelligence, ще трябва да почакате малко. Тя беше обявена като част от iOS 18, но беше отложена до iOS 18.1. Това не е голям проблем, тъй като тази итерация се очаква през октомври.

Apple Watch Series 10 и Apple Watch Ultra 3

От 2016 г. насам събитията, посветени на iPhone, включват и задълбочено разглеждане на най-новия Apple Watch. Тази година изглежда няма да е по-различна. Всъщност това е голяма година за Apple Watch. Наближава десетият рожден ден на джаджата, така че има противоречиви слухове за това дали следващото попълнение ще се нарича Apple Watch Series 10 или Series X.

Без значение как ще се казва, следващият стандартен смартчасовник на Apple ще има по-голям екран, който е по-близо до Ultra. Очаква се компанията да се откаже от 41-милиметровия и да въведе 49-милиметров дизайн.

Слуховете също така предполагат, че Apple е преработила изцяло системата на каишката и е добавила нови конектори. Това вероятно ще направи тези каишки по-лесни за регулиране, но има и недостатък. Този ход може да направи така, че всички стари ленти вече да не работят.

Разбира се, ще има нов чип, който ще захранва тези часовници, но все още няма никакви подробности за тях. Предполага се, че те са проектирани така, че да се приспособят към неотдавнашното навлизане на Apple в областта на изкуствения интелект, но тази интеграция вероятно ще се случи по-късно. Засега Apple Intelligence ще бъде свързана само с iPhone, iPad и Mac.

На събитието вероятно ще бъдат показани два часовника с кодови имена N217 и N218. Възможно е единият от тях да бъде Apple Watch Ultra 3, въпреки че Марк Гурман твърди, че този път смарт часовникът от висок клас няма да получи основен редизайн. Вероятно това ще бъде итеративно освежаване.

На софтуерния фронт изглежда, че Apple се е сблъскала с някои трудности при разработването на дългоочакваните инструменти за проследяване на здравето. Това е една от ключовите функции на Apple Watch, така че компанията е работила по нови сензори за откриване на високо кръвно налягане и сънна апнея. Технологията обаче вероятно няма да бъде готова за тазгодишния смарт часовник.

И накрая, много е възможно Apple да обяви нова версия на бюджетния Watch SE. Моделът е актуализиран за последен път през 2022 г., така че обновяването му е закъсняло.

AirPods 4

Съобщава се също така, че Apple подготвя два нови варианта на стандартните си слушалки. AirPods 4 може да включва модел от начално ниво и версия от средно, които на практика да заменят AirPods 2 и AirPods 3.

Голямата новина тук е, че и двете версии на AirPods 4 вероятно ще преминат към корпус с USB-C, за да са в крак с iPhone и второто поколение AirPods Pro. Предполага се, че по-евтиният от двата предстоящи модела няма да разполага с безжично зареждане, но версията от среден клас ще поддържа тази технология. Това е същата стратегия, която Apple следваше при предишните поколения, така че е логично.

Двете версии би трябвало да имат сходен дизайн, въпреки че вариантът от среден клас вероятно ще поддържа активно шумопотискане като модела Pro.

Като стана дума за Pro, на това събитие вероятно няма да има освежаване на тази модификация от висок клас. Съществува и известна мистерия около слушалките за над ушите на компанията - AirPods Max. Изминаха цели четири години, откакто тези първокласни слушалки се появиха по рафтовете на магазините (и все още използват Lightning порт за зареждане), така че обновяването им отдавна е на дневен ред.