Ако сте дигитален номад или работите дистанционни в сферата на технологичната индустрия и искате да смените генерално обстановката, може би Испания е мястото за вас.

Този месец местното правителство на Естремадура, обяви, че предлага до 15 000 евро за преместване в района за най-малко две години.

Автономната общност е с едно от най-ниските населения в страната и властите отпускат 2 млн. евро за привличане на 200 дигитални номади и дистанционни работници, пише CNBC.

В прессъобщение на властите в Естремадура се посочва, че безвъзмездните средства са за „налични жилища, обработваема земя и всичко необходимо за ускоряване на пристигането им“.

Обявяването на тази схема е част от текуща програма за пренаселване, наречена „Живей в Амброс“, която се отнася до долината Амброс в провинция Касерес.

В прессъобщението се посочва, че долината „е един от районите, страдащи от постоянна загуба на население.“

Испанските власти съобщават пред Euronews, че заявленията за безвъзмездни помощи се очаква да бъдат отворени през септември и могат да се подават онлайн.

За да може да кандидатствате, трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

• Не трябва да сте живели в Естремадура през последните шест месеца

• Трябва да пребивавате законно в Испания и да имате чуждестранен идентификационен номер

• Трябва да работите дистанционно в технологичната индустрия

Граждани на държави извън ЕС, например САЩ, също могат да кандидатстват, но трябва трябва да притежават испанска виза за дигитални номади.

Предлаганата сума от 15 000 евро ще бъде разделена на няколко гранта. Жените и лицата под 30 години, които са избрали да живеят в град с по-малко от 5 000 жители, ще получат 10 000 евро, а останалите - 8 000 евро.

След две години жените и лицата под 30-годишна възраст, които изберат да останат още една година, ще получат второ плащане в размер на 5 000 евро, а останалите ще получат 4 000 евро.

Кандидатите ще научат в рамките на три месеца дали са одобрени. След като бъде избран, кандидатът трябва да се регистрира в община в Естремадура, за да получи сертификат padrón в рамките на три месеца.

След тази стъпка кандидатите ще разполагат с един месец, за да поискат изплащане на безвъзмездните средства, което ще се извърши с една транзакция.