Дигиталните номади постоянно търсят нови дестинации, предлагащи перфектно съчетание от достъпност, качество на живот, съвместими часови зони и технологична инфраструктура.

Въпреки че през последните години международните служители се стичат на тълпи в Лисабон и повишават цените на наемите, някои от програмите и инициативите, които първоначално ги привлякоха, сега се ограничават от португалските власти. Такъв пример е прекратяването на данъчното облекчение за извънредно пребиваване (NHR).

Поради това дигиталните номади търсят следващата си гореща точка, пише Euronews.

Нови дестинации за работещите в сферата на технологиите

Новозеландската правителствена агенция "Търговия и предприемачество" публикува през март доклад, озаглавен "Технически работни места в Европа".

Първоначалната му цел беше да предостави информация за водещите и нововъзникващите пазари на технологични центрове за новозеландските износители.

Докладът е ограничен, тъй като е съставен предимно с вторични източници на данни в Европа. Въпреки това, разглежда много ключови показатели в целия континент и е полезен за работещите от разстояние.

В повечето европейски градове качеството на интернет е сигурно, а часовите зони са съвместими с европейските дистанционни работни места. Остава да се вземат предвид качеството и разходите за живот, които са ключови фактори в доклада.

Индексът на разходите за живот показва цените на потребителските стоки, като хранителни стоки, ресторанти, транспорт и комунални услуги, и как те са разположени спрямо Ню Йорк.

Индексът на качеството на живот взема предвид фактори като покупателна способност, нива на замърсяване, достъпност на жилищата, безопасност, качество на здравеопазването, време за придвижване и климатични условия.

Испания

Испания е привлекателна дестинация за дигитални номади, тъй като се отличава с най-ниския индекс на разходите за живот сред разгледаните държави и с третия по големина индекс на качеството на живот, както и, разбира се, с много слънце. В доклада са описани няколко испански града, сред които Билбао, Барселона, Мадрид и Валенсия

Барселона, с неговата динамична стартъп сцена и бурен нощен живот, отдавна е предпочитан от дигиталните номади. Но неговият свръхтуризъм е открито критикуван в продължение на много години, така че те може да не получат най-топлото посрещане.

Валенсия все повече привлича вниманието на работещите от разстояние. Този крайбрежен град предлага по-ниски разходи за живот в сравнение с Барселона или Мадрид, като същевременно осигурява отлична инфраструктура и високо качество на живот.

Комбинацията от красиви плажове и богато културно наследство прави Валенсия идеално място за тези, които търсят баланс между работата и личния живот.

Мадрид е идеален за тези, които искат да усетят сърцето на испанската култура и оживения нощен живот. Той също има оживена технологична сцена и Закон за стартъпите, който цели да привлече предприемачи, като предлага на дистанционни работници и лица на свободна практика извън Европейския съюз, правото да останат в Испания за първоначален период от една година.

В същото време Билбао, в северната част на страната, предлага уникална смесица от традиционна баска култура, включително невероятна храна, привлекателна за тези, които търсят повече туристическо преживяване.

Швеция

Швеция се класира добре както в индексите за разходи за живот, така и в тези за качество на живот, което я прави привлекателна опция за дигиталните номади, които нямат нищо против северния климат. Малмьо и Стокхолм са ключови градове за технологии и иновации.

Стокхолм е дом на успешни компании като Spotify и Klarna, което го прави център за работещите в технологичната индустрия.

Малмьо обаче привлича погледите на много хора. Разположен само на кратко разстояние с влак от Копенхаген, той предлага по-достъпна алтернатива на шведската столица, като същевременно осигурява достъп до процъфтяваща технологична общност и отлично качество на живот.

Италия

Кой не се е изкушавал от рекламите за закупуване на историческа сграда в селските райони на Италия на безценица?

Уви, високото качество на интернет не е гарантирано, затова докладът на Нова Зеландия се фокусира върху Милано, Торино и Рим, които имат сравнително нисък индекс на разходите за живот и умерен индекс на качеството на живот, както и бързи скорости на интернет.

Въпреки че историческата привлекателност на Рим е неоспорима, Милано се позиционира като технологичната и бизнес дестинация на Италия.

Наследството на града в областта на модата и дизайна сега се допълва от разрастваща се стартъп сцена с местни герои като Scalapay – доставчик на платежни решения, които позволяват на клиентите да купуват и плащат на три вноски без допълнителни лихви.

Торино, често пренебрегван от туристите, е друг град, който си струва да бъде разгледан. Той вече има репутация на иновационен град, особено в автомобилния сектор - Fiat, Alfa Romeo и New Holland, и в момента е в процес на мащабно градско и промишлено преустройство, за да се позиционира като стратегически център за върхови постижения в аерокосмическата индустрия.

Нидерландия

Нидерландия се отличава с изключително високия си индекс за качество на живот, който е най-високият сред изследваните страни. Въпреки че индексът на разходите за живот е умерен, общият пакет от услуги остава привлекателен за мнозина. В доклада се обръща внимание на Амстердам, Утрехт, Хага и Ротердам.

Амстердам, със своите живописни канали и либерално отношение, отдавна е предпочитан от работещите в сферата на технологиите. Въпреки това, тъй като цените на жилищата в столицата продължават да се покачват, други градове привличат вниманието.

Утрехт, с голямото си студентско население и централното си местоположение, предлага по-спокойна алтернатива.

Хага, известна с международните си организации и красивите си плажове, е привлекателна за работещите в области, свързани с право, политика или международни отношения.

Ротердам, с известното си пристанище и план да се превърне в най-големия екологичен водороден център в Европа, става все по-популярен благодарение на своите общности, голям брой стартъпи, инкубатори и изобилие от съвместни офис пространства.

Германия

Германия предлага добър баланс между разходи за живот и качество на живот, което я прави привлекателна за много дигитални номади. Докладът се фокусира върху Хамбург, Берлин и Мюнхен като ключови градове.

Берлин е гореща точка за дигитални номади от години, известен с достъпните си разходи за живот, както и с оживената си арт и техно сцена. Въпреки това, тъй като става все по-популярен и съответно по-скъп, други германски градове са във фокуса на вниманието.

Хамбург, с морското си наследство, предлага различен вкус на германския градски живот и е дом на доставчика на въглеродно неутрални енергийни системи и еднорог 1KOMMA5°, както и на редица прогресивни и високопоставени технологични играчи в областта на биотехнологиите, здравните технологии и финтех.

Мюнхен, макар и по-скъп, компенсира това с високото си качество на живот, близостта до Алпите и силния пазар на труда. Репутацията като лидер в областта на инженерните науки в момента се променя и се фокусира повече върху софтуерното инженерство, а 11% от всички стартъпи в Германия са точно тук.