След години на спекулации, през април Италия най-после въведе нова виза за дигитални номади.

Тя позволява на работещите от разстояние да пребивават в страната за период до една година и макар че е достъпна едва от няколко месеца, някои пътешественици вече се възползват от нея.

Челси Уейт, родом от САЩ, започва собствен бизнес през 2020 г. и оттогава работи от разстояние. След като посещава Италия през 2017 г. за първи път, е сигурна къде иска да живее, разказва Euronews.

"Когато през април разбрах, че е стартирана визата за дигитални номади, бях толкова развълнувана и знаех, че това е нещо, което трябва да преследвам на всяка цена! Опитах се да направя колкото се може повече проучвания. Но тъй като това е нова виза, буквално нямаше никаква информация освен, че вече е налична", обяснява тя.

За щастие, Челси намира своя път и сега е един от първите дигитални номад с виза. Живее в Милано.

Заради собствените си трудности в документацията, тя споделя пътуването си и най-добрите си съвети как да получите италианска виза за дигитални номади.

Трудно ли е да се получи виза за дигитален номад?

Преминаването през такъв нов процес е свързано с много препятствия. Челси обяснява успеха си с упоритост и подготвеност.

Една от областите, които са известни като най-трудни в Италия, е получаването на договор за наем – важна част от документите за кандидатстване за виза за дигитален номад.

Повечето хора смятат, че за да подпишат договор за наем на имот, е необходим codice fiscale – данъчен код, обяснява тя. Този код, който италианските граждани получават при раждането си, се изисква за всички видове жизненоважни ежедневни услуги като откриване на банкова сметка или дори получаване на италиански телефонен номер.

Но получаването на codice fiscale може да бъде трудно, ако все още не живеете в страната или нямате виза.

Намирането на агент по недвижими имоти е спасително за Челси. "Моят агент по недвижими имоти ме информира, че има начин да се регистрира договор, за лица, които ще се преместят в Италия и все още нямат този codice fiscale", обяснява тя.

"Така че бих препоръчала, ако имате затруднения със собственик на имот или компания за управление на недвижими имоти, непременно да ги информирате, че това е възможност, и да видите как могат да работят с вас."

Италианската виза за дигитални номади е малко по-различна от някои други в Европа. Тя е насочена към висококвалифицирани работници, които извършват "висококвалифицирана трудова дейност" и печелят най-малко 28 000 евро годишно.

Част от процеса на кандидатстване за Челси означава да получи сертификат за дипломата си. Смята, че нотариално заверяване от службата на държавния секретар на САЩ ще бъде достатъчно.

Но Италия изисква квалификациите да бъдат проверени чрез Информационния център за академична мобилност и еквивалентност или CIMEA, който управлява признаването на чуждестранни дипломи в страната.

"Там трябва да качите доказателство за придобита степен, да качите преписи и след това преминава през вътрешен процес на разглеждане, който може да отнеме дни, а може и месеци."

Именно подобни нюанси в изискванията могат да доведат до блокиране на кандидатурата ви за получаване на виза.

Най-важните три съвета

Челси има три съвета за всички, които искат да тръгнат по нейните стъпки и да кандидатстват за италианска виза за дигитален номад.

"Първият ми съвет е да сте абсолютно подготвени. Трябва да разполагате с изпълнение на всички изисквания, за да не ви кажат, че липсва част от документацията и да се наложи се върнете и да повторите целия процес отначало."

На второ място, тя препоръчва да получите помощ на място за важни етапи от процеса, като намирането на жилище. "Бих препоръчала, ако имате възможност, да дойдете в Италия между момента, в който сте получили одобрението си в италианското консулство, и момента, в който ще се състои това действителното."

Челси добавя, че създаването на отношения с местните жители е много по-лесно лице в лице, отколкото виртуално.

"Третата ми препоръка е просто да останете гъвкави и да дойдете финансово подготвени."

Дигиталните номади трябва да вземат предвид такси като депозити за апартаменти или къщи, здравна застраховка, разходи за проверка на документи и такси за самата виза.

"Целият процес определено струваше малко повече, отколкото очаквах.", признава тя.

Невъзстановимата такса само за кандидатстване е 116 евро.

Тъй като в момента има малко информация как се кандидатства за италианска виза за дигитални номади, Челси вече пише ръководство, за да помогне на други хора да се ориентират в процеса.