Ваканциите за хора между 18 и 30 години традиционно имат лоша репутация, тъй като младежите се отправят към горещи парти дестинации, за да се наливат с алкохол цяла нощ и да танцуват шумно до изгрев слънце.

Днес обаче този вид туризъм е на изчезване, тъй като поколението Z избира по-спокойния ритъм на живот и предпочита пътувания, които предлагат култура, атракции и преживявания.

Ново проучване, проведено сред 1000 души от 18 до 32 години, разкрива, че голяма част от тях предпочитат различни почивки в сравнение с предишните младежи, пише Euronews. Проучването на SkyParkSecure установява, че 46% от запитаните предпочитат да почиват със семейството си, а не с приятели, а само 5% биха отишли на парти туризъм.

Game Over за парти туризма?

Според Асоциацията на туристическите агенции (ABTA) 60% от младите британци са почивали в чужбина през последните 12 месеца, но дестинациите и преживяванията им са се променили.

Ако се върнем назад към 90-те и 2000-те години, почивката с парти е била нещо като ритуал на прехода.

Днес проучването установява, че само малка част – едва 14% смятат, че броят на добрите барове и клубове в района е решаващ фактор при избора на място за престой.

23-годишният Том, който живее в Манчестър, е пример за това. Той е запален пътешественик и за последната година е бил три пъти в чужбина – но нито едно от местата не е избрано заради нощния живот. „През последната година посетих Дъблин, Ню Йорк и Лисабон, а сега се надявам да резервирам Гърция“, казва той пред SkyParkSecure.

Въпреки че Том пътува с приятели, всички те предпочитат да посещават културни градове като Лисабон, а не горещи точки за партита.

Поколението Z цени културата повече от махмурлука

„Никога не съм ходил на евтина парти ваканция и нямам намерение да го правя“, категоричен е Том.

„Обичах да излизам, когато бях студент, но при почивките просто предпочитам да похарча парите си за посещение на град, пълен с история. Първата ми почивка на 18 години беше в Прага. Това е много по-предпочитано от някой скъпарски курорт, в който бих прекарал цялото си време с махмурлук.“

Подобно на Том, изглежда, че колкото по-млад е участникът в проучването, толкова повече се противопоставя на парти ваканция. От 23%, които са заявили, че никога не биха избрали да посетят място, известно с партитата си, в тази статистика преобладават хората на възраст от 18 до 25 години.

По-възрастната група, участвала в проучването, е далеч по-отворена към подобна почивка, като 36% заявяват, че биха повторили това преживяване. Сред любимите места на тези респонденти са Ибиса и Занте, въпреки че и двете са предпочитани от 26-32-годишни, за разлика от групата на 18-25-годишните.

Какво искат младите хора от ваканцията

Може би не е изненадващо, че предвид тези данни младите хора предпочитат релаксиращите почивки.

23% от запитаните предпочитат почивка на плажа, 10% романтично пътуване или приключение, а 9% градска почивка.

40% от анкетираните смятат, че времето е най-важният фактор, следвано от цената, като 36% смятат, че тя е най-важна. Това е така, въпреки че трима от всеки десет млади хора използват кредитни карти, за да платят за почивката си през 2024 г. Средно те харчат 750 паунда (около 892 евро) за едно пътуване, като 65% вземат пари от спестяванията си, за да финансират почивката си.

Независимо от цената на пътуването, 29% от младите хора казват, че са склонни да избират местоположението въз основа на броя на известните забележителности.

Въпреки че TikTok се използва като инструмент за вдъхновение за пътуване, той не е толкова популярен ресурс. Малко повече от една четвърт от младите хора използват приложението за планиране на почивка. Вместо това съответно 45% и 31% използват уебсайтове и платформи като TripAdvisor, подобно на поколенията преди тях.

Друго общо нещо с по-възрастните е повишеното желание да пътуват самостоятелно, 14% от анкетираните са заявили, че планират пътуване сами.