Много хора консумират алкохол, за да се отпуснат и да облекчат стреса, което особено важи по време на почивка, когато пътят до бара с напитки е на една ръка разстояние независимо дали вече сте в хотела или все още на летището.

Въпреки това все по-голям брой хора проучват възможността за „трезвена ваканция“, за да подобрят физическото и психическото си здраве и продуктивността в работата и живота си.

На този фон и все повече барове предлагат селекция от коктейли, вина, бири и други напитки с нулево съдържание на алкохол.

Разговорите в социалните мрежи по теми като „сух трип“, „трезво пътуване“ и „почивка без алкохол“ също се разпространяват бързо, като през последните шест месеца са се увеличили с 205% в X, YouTube, Reddit и Tumblr, в сравнение с предходния шестмесечен период, според данни на компанията за проучване на социалните медии Sprout Social, цитирани от CNBC.

За същия период броят на уникалните автори, които публикуват информация за тенденцията, ангажирайки и други потребители да взаимодействат със съдържанието - е нараснал със 186%.

Ето каква е популярността на трезвото пътуване в TikTok:

#alcoholfree – 200.6K публикации

#sobercurious – 88.1K публикации

#sobertravels – 158 публикации

Данните показват също така, че разговорите са достигнали своя връх през юни 2024 г., в началото на летния туристически сезон, предимно от потребители на социални мрежи в САЩ, Обединеното кралство, Канада, Южна Африка и Австралия.

Този тип пътешествия обаче има и своя дял от недоброжелатели. Настроенията през изминалата година показват, че сред взаимодействията в социалните медии 32% са положителни, 38% са неутрални и 30% са отрицателни.

Къде да може да прекарате трезва ваканция?

За тези, които искат да намалят или напълно да изключат алкохола по време на почивка, има наистина подходящи дестинации, според нова класация на застрахователната агенция InsureMyTrip.

Тя не е списък на страните, в които продажбата на алкохол е забранена - места като Бруней, Саудитска Арабия и Иран.

Базираната в САЩ компания оценява страните по 9 показателя - от цената на местната бира до средната консумация на алкохол от жителите. Проучването също така разглежда на какви други дейности могат да се посветят пътниците, оценявайки броя на националните паркове, качествените уелнес обекти и друг тип атракции.

6 от 10-те най-добри дестинации за трезво пътуване са в Азия, като Непал е номер 1, защото пешеходният туризъм е в изобилие, а уелнес услугите са евтини, според InsureMyTrip.

Мароко се класира на второ място, заради слабата култура на пиене от страна на мюсюлманското население. Страната също така има високи оценки за своите национални паркове (4,42/5), „разполагащи с много зони с диви животни и великолепни преходи, на които да се насладите“, се казва в доклада.

На трето място е Коста Рика заради фокуса си върху туризма на открито, подобряващ физическото и психическо здраве.

Ето 10-те най-добри „сухи“ дестинации, оценени по 10-точкова скала:

  1. Непал: 7.02

  1. Мароко: 7.00

  1. Коста Рика: 6.73

  1. Турция: 6:57

  1. Гърция: 6.41

  1. Индонезия: 6.31

  1. Йордания: 6.00

  1. Италия: 5.93

  1. Сингапур: 5.92

  1. Индия: 5,67

Гърция, класирана под номер 5, оглавява списъка в категорията, свързана с разнообразието на дейностите и възможностите за релаксация. Туристите в страната могат да посетят 19-те обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително световноизвестния Акропол, както и да прекарат ползотворно време във високо оценените, но достъпни спа центрове, според класацията.

Жителите на Гърция пият средно около 7 литра алкохол годишно, което е много повече от тези от Йордания – номер 7 в списъка – които пият по-малко от еквивалента на една бутилка бира годишно, според данните.

Останалите държави попадат в списъка по различни причини. За някои алкохолът е оскъден поради религиозни или обществени вярвания (Индонезия, и отчасти Индия), в други той е широко достъпен, но скъп (Сингапур), или пък е засенчен от толкова много други фантастични неща за правене (Италия, която разбира се разполага и с разкошни винени региони).

За тези, които искат да се въздържат, внимателното планиране и проактивното мислене са ключови, според уебсайта на New Dimensions Day Treatment Centers.

Той съветва пътниците да обявят на всички в компанията, с която пътуват, че планират да не пият, защото това ще ги насърчи наистина да не го правят, както и да планират комбинация от физически и релаксиращи дейности, за да облекчат стреса и да усетят всички блага на дестинацията много по-осъзнато.