Прекарали сте седмица на прекрасно място в Гърция, Филипините или Коста Рика - и ви е било толкова хубаво, че душата ви започва да страда още ден преди завръщането към работния и битов график в родния град.

А когато реално вече кацнете в офиса, първият служебен мейл, първото разминаване с уморен колега или не толкова доброто кафе наоколо, сякаш изтриват всеки топъл спомен от съзнанието ви.

Подобно на много съвестно работещи хора, и вие плащате за почивката си не само с пари, а и с огромната планина от много важни неща за вършене, когато се върнете.

Този неизбежен стрес от адаптацията към работния процес може да добави и слой страх към следващите ви ваканции, нарушавайки психологическите ползи от раздялата с работното място.

Да, нямате повече от 20-30 дни платен отпуск, нито пък вълшебна пръчка, с която да намалите натоварването в офиса. Вече използвате куп инструменти за автоматично отмятане на някои от натрупалите се задачи и организационни трикове, които сте научили през годините, за да направите процеса на връщане към работа по-мек и от пясъка, по който довчера сте стъпвали.

Има ли обаче някакви други начини да запазите доброто ваканционно настроение за малко по-дълго - без всъщност да бъдете неефективни в офиса?

Маниша Такор, сертифициран експерт по финансово планиране и автор на книгата MoneyZen: The Secret to Finding Your "Enough", има отговор на въпроса как да заживеете в атмосферата на ваканцията си и преди, и след нея.

Съветът ѝ освен това не добавя нито стотинка към бюджета ви за пътуване и нито минута към маршрута ви, както става ясно от неин текст в блога The Cut на списание The New York.

Той е пълен с добри идеи за ваканционно бюджетиране – от съвети за намаляване на разходите за храна и напитки до начини за най-добро използване на кредитните карти. Съветите на Такор обаче са ценни не толкова заради връзката им с пестенето на пари, а заради психологическите прозрения.

Обичаме ваканциите до голяма степен заради тяхното емоционално въздействие. Те намаляват стреса, повишават мотивацията, провокират раждането на нови идеи, дават ни нова обща култура и нови познания за самите нас.

Чувствата са това, за което наистина харчим, когато отделяме пари за бягство към морета и планини, към градове с културни и исторически забележителности или към далечна екзотична дестинация.

Защо да не повишим тези психически ползи, като мислено посетим избраното място за почивка преди и след пътуването?

„Ваканцията може да бъде значителна част от вашия дискреционен бюджет и един от начините да извлечете максимума от тези пари е да уголемите радостта от пътуването, като гледате документални филми за това къде отивате, както и да четете романи, чието действие се развива там“, предлага Такор. Според експерта това може да помогне за удължаване на радостта от преживяването, защото:

Психическото пътуване е огромна част от забавлението.

Науката предполага, че това е доста добра идея.

Проучване на Корнел, например, установява, че планирането на ваканцията има огромна роля за насладата, която получаваме от преживяното след това. Друго проучване открива, че хората са най-щастливи, когато имат планирана ваканция, но все още не са я осъществили.

Не само предварителната визия за ваканцията обаче носи радост. Може да удължите удоволствието и след вашата почивка. Малко след завръщането си от пътуване повечето хора поемат към своето изходно (т.е. не толкова високо) ниво на щастие. Затова психолозите съветват да си припомняте пътуването, дори дълго след като е приключило, за да пренесете удоволствието и в настоящето.

Всичко това означава, че мисълта за почивката е почти толкова важна, колкото и действителното преживяване. И че не е нужно да харчите нито стотинка или да пренебрегвате работата си. Всичко, от което се нуждаете, са добри книги и филми, които ви пренасят до онова лежерно, целунато от слънце, вода, добра храна и автентични емоции пространство.

Ваканцията е истински лукс, когато е състояние на ума – историята, изкуството и знанията за традициите на дестинацията ще ви помогнат да стигнете там рано и да останете още дълго време след като се върнете под климатика в офиса.

Приятен плаж!