Стефани Харисън е експерт в областта на науката за щастието и основава компанията The New Happy, в която учи милиони хора как да бъдат по-щастливи.

Водеща е на подкаста The New Happy и е сътрудник на Harvard Business Review и CNBC, а работата ѝ е публикувана в други издания като Fast Company, Forbes и Architectural Digest.

Редовно изнася лекции в компании от списъка Fortune 500, като дава съвети за благосъстоянието на служителите и корпоративната култура.

Fast Company публикува пет ключови прозрения от новата ѝ книга New Happy: Getting Happiness Right in a World That’s Got It Wrong.

1. Всичко, което знаете за щастието, е лъжа

„Когато бях в началото на двадесетте си години, имах всичко, което смятах, че ще ме направи щастлива. Имах престижна работа, живеех в Ню Йорк и имах пълна свобода. И все пак бях, абсолютно нещастна.“, споделя Стефани.

Първоначално тя игнорираемоциите си. След това, с течение на времето, започва да изпитва все повече предизвикателства: разболява се физически, бори се с психическото си здраве и се чувства самотна.

Един ден се озовава на пода в спалнята, ридаейки истерично, чудейки се защо е толкова отчайващо нещастна.

„Тогава получих момент на яснота. Ами ако нещо не беше наред с мен? Ами ако бях излъгана от света около мен? Може би всичко, което ми беше казано за това какво трябва да направя, за да бъда щастлива, беше погрешно.“

В онзи момент тя не знае точно какви са лъжите, но сега, след 10 години проучвания, вече е наясно. Нарича го „Старото щастие“: неправилното определение за щастие в нашето общество и културата, което сме създали.

Старото щастие започва с посланията, които получаваме като деца от нашите семейства, чак до медиите, които консумираме, и институциите, които го налагат. То идва от трите културни сили – индивидуализъм, капитализъм и господство, които ни казват, че за да бъдем щастливи, трябва да се усъвършенстваме, да правим все повече и повече, и да постигаме всичко сами.

Опустошителната истина е, че преследването на тези цели няма да ви направи щастливи. Както изследванията, така и опитът показват, че това ще ви направи нещастни.

2. Кога започва щастливият живот

Заради Старото щастие американците се борят с безпрецедентни нива на нещастие, болести, прегаряне и самота, без да имат представа какво не е наред и какво трябва да направят, за да се почувстват отново по-добре.

Доказателствата, които за вредата от „Старото щастие“, са поразителни, твърди експертът. Според нея, за да живеем истински щастлив живот, трябва да започнем да се отказваме от убежденията си за старото щастие и да приемем нови, като преминем през три ключови промени:

• Старото щастие ви е научило, че не сте достатъчно добри и че нещо не е наред с вас. Не, трябва да осъзнаете, че сте достойни точно такива, каквито сте.

• Старото щастие ви учи, че за да докажете колко сте добри, трябва да постигнете определен набор от външни цели и да успеете. Не, трябва да се съсредоточите да изразявате себе си и да израствате като личност по начин, който ви се струва автентичен. Вие не се определяте от успехите или провалите си.

• Старото щастие казва, че трябва да правите всичко сами. Не, трябва да разберете, че сте свързани с другите и че никой не прави нищо сам. Ние сме социални същества, които са устроени така, че да се нуждаят от подкрепа. Вие сте неразривно свързани с другите.

Когато почувствате натиск от преумора, кажете си: „Това е Старото щастие, не аз“. Когато преценявате външния си вид, напомнете си: „Сравнявам се с измислените стандарти на Старото щастие“. Когато чувствате, че не можете да поискате помощ, кажете си, че никой никога не прави нищо сам и е напълно човешко да се нуждае от подкрепа.

3. Истинската тайна на щастието

След като назовем Старото щастие и започнем да го изтегляме от живота си, може да открием истинската тайна на щастието.

Ако искате да бъдете щастливи, трябва да помагате на другите хора. Това е доказаният път към щастието, подкрепен от изследвания в множество области.

Всеки човек иска да живее щастливо. Начинът да го изпитаме е като намерим начини да бъдем полезни един на друг.

Научно доказано е, че помагането на другите се отразява благоприятно на нашето благосъстояние; то ни свързва и ни помага да намерим по-голяма цел в живота. Това подобрява не само психическото, но и физическото ви здраве.

Както имаме нужда от храна и подслон, така имаме и дълбока нужда да надхвърлим себе си и да помагаме на другите.

Вие помагате, като изслушвате близките си, задържите вратата на някого, сътрудничите в работата, споделяте идеите си и уникалната си гледна точка и насърчавате другите да бъдат най-добрите. Всеки ден има безброй начини да помогнете, което означава, че има безброй възможности да изпитате щастие.

4. Притежавате уникални дарби, които трябва да бъдат споделени

Най-добрият начин да помагате на другите идва от споделянето на вашите уникални дарби с хората около вас – независимо дали това са семейството, работното място или социалният ви кръг.

Според Стефани Харисън ъществуват три вида дарби: човечност, талант и мъдрост.

• Човешката ви същност е това, което сте като личност. Вашият характер, най-добрите ви качества, добрата и любяща природа. Когато се обаждате на приятел, за да го изслушате как говори за някакво предизвикателство, отделяте време да поиграете с децата след работа или се усмихвате на непознат на улицата, използвате човешките си дарби.

• Талантът е това, което можете да направите. Талантите се развиват чрез време, енергия и усилия. Всеки има силата да развива нови таланти или да задълбочава утвърдените, като ги използва, за да вдъхновява другите и да създава принос.

• Мъдростта е това, което сте научили. Всеки притежава уникален живот, изпълнен с преживявания, които ни дават важни и значими уроци. Тази мъдрост може да бъде използвана, за да помага на хората по безброй начини - от това да помагате в трудни моменти до това да ги предотвратявате изобщо.

Вашите дарби са това, което ви прави личност. Когато ги използвате в служба на другите, ще изпитате дълбока радос и удовлетворение. Ето за какво става дума в Новото щастие: да бъдете себе си и да раздавате от себе си.

5. Вашето щастие може да промени света

Когато живеем по стария щастлив начин, не само правим себе си нещастни, но и допринасяме за създаването на свят, който е нещастен. Това води до съревнование, осъждане, онеправдаване и изолация. Никой не печели, когато старото щастие е доминиращото ни разбиране за щастие.

Но когато приемете Новото щастие, всичко се променя. Чрез ежедневните си действия допринасяте светът да бъде едно по-добро място. Като помагате на другите да изпитат щастие и като посвещавате невероятните си дарби на проблемите, с които се сблъсквате вие и останалите около вас, бавно, но сигурно превръщате света в място, където все повече хора получават възможност да бъдат щастливи.

Не е ли това това, за което всички мечтаем? По-добър, по-справедлив и по-състрадателен свят.