Базираният в САЩ стартъп за чисти горива Koloma, подкрепян от Бил Гейтс и Джеф Безос, твърди, че иска да използва опита, който традиционно служи на въглеводородната индустрия, за да засили глобалната „златна треска“ за добив на водород от земните недра.

Това се случва в момент, когато продължава да се говори за потенциала за чиста енергия на геоложкия водород - отдавна пренебрегван ресурс, който според защитниците си може да изиграе ключова роля в прехода от изкопаеми горива.

Терминът геоложки водород - понякога известен като бял, златен или природен - се отнася до водородния газ, който се намира в естествената си форма под повърхността на Земята. Смята се, че той се получава при високотемпературни реакции между вода и богати на желязо минерали.

Пийт Джонсън, главен изпълнителен директор и съосновател на Koloma, коментира пред CNBC, че това в основата си е бизнес, свързан с проучване и добив.

„Можем да използваме експертни знания и доставчици на услуги, които традиционно обслужват нефтената, газовата и минната промишленост, и бързо да ги впрегнем в работа за стимулиране на откриването на безвъглеродни ресурси. Използването и модифицирането на това, което вече съществува, ще ни позволи да развием индустрията по-бързо“, смята той.

Базираната в Денвър, Колорадо, Koloma е набрала повече от 305 млн. долара, откакто е основана само преди няколко години. Сред спонсорите на стартъпа са американската компания за рисков капитал Khosla Ventures, Amazon Climate Pledge Fund, United Airlines и Breakthrough Energy Ventures - фонд за климата и технологиите, основан от Бил Гейтс през 2015 г. Сред инвеститорите на Breakthrough Energy Ventures пък са Рей Далио от Bridgewater Associates, Ричард Брансън от Virgin Group и Джак Ма от Alibaba.

Потенциална „промяна на играта“

Рязкото нарастване на броя на компаниите, които активно търсят геоложки залежи на водород през последните години, мотивира анализаторите на Rystad Energy да опишат търсенето като „треска за бяло злато“. Консултантската компания посочва през март, че този шум се дължи на надеждите, че пренебрегваният досега ресурс може да предизвика „промяна на играта“ в енергийния преход.

В момента в САЩ, Канада, Австралия, Франция, Испания, Колумбия, Южна Корея и други страни се провеждат проучвания, свързани с този нисковъглероден енергиен източник.

Според Джонсън от Koloma, тъй като индустрията е „набрала скорост и внимание“, това е довело и до по-остър фокус върху „присъщите ползи“ от геоложкия водород като първичен енергиен източник - а не като производен. Този термин описва енергиен източник, като например въглища, нефт, вятър или слънце, който е естествен и няма нужда от преобразуване.

„Геоложкият водород ще има много ниско въглеродно въздействие, но също така и малък отпечатък върху земята и много ниско въздействие върху водата“, категоричен е Джонсън.

Запитан за перспективите пред бързо развиващата се индустрия, той акцентира, че неизползваните геоложки водородни ресурси в САЩ например могат да изиграят значителна роля в усилията на страната за декарбонизация.

„Русия и Украйна бяха големи износители на амоняк, получен от водород, който е градивен елемент на повечето съвременни торови продукти. След началото на техния конфликт светът осъзнава все повече значението на вътрешните доставки на амоняк“, казва Джонсън. „Геоложките ресурси на водород в САЩ ще ни позволят да увеличим вътрешното си производство на амоняк и да се превърнем в нетен износител, дори и да намалим драстично въглеродния отпечатък на продуктите“.

Предизвикателствата

Водородът отдавна е обявен за един от многото потенциални енергийни източници, които биха могли да изиграят значителна роля в енергийния преход, но по-голямата част от него се произвежда с помощта на изкопаеми горива като въглища и природен газ чрез процес, който генерира значителни емисии на парникови газове. Именно в този контекст се засилва интересът към потенциала на геоложкия водород.

По-рано тази година Джефри Елис, геолог-изследовател в Програмата за енергийни ресурси на Геологическата служба на САЩ (USGS), коментира пред CNBC, че в подземните резервоари по света може да има заровено огромно количество естествен водород. Според него малък процент от геоложки извлечения водород може да бъде достатъчно, за да задоволи цялото прогнозирано търсене за 200 години.

Но не всички са убедени в потенциала му за чиста енергия. Hydrogen Science Coalition - група от академици, учени и инженери, които се стремят да внесат основано на доказателства виждане за ролята на водорода в енергийния преход, обяви в публикация в блога си от 14 март, че геоложките залежи на водород в момента осигуряват на света по-малко дневна енергия, отколкото една вятърна турбина. Организацията твърди, че процесът на добив е свързан с опасения за околната среда, а предизвикателствата при транспортирането и дистрибуцията му означават, че той няма да бъде открит там, където е най-необходим.

Джонсън от Koloma също потвържадва, че има още много препятствия за преодоляване, но компанията му е „много добре капитализирана, което ни позволява да се справим с тези предизвикателства по правилния начин, обмислено и търпеливо“.

„Koloma има щастието да бъде подкрепена от различни инвеститори - някои от тях са по-фокусирани върху предимствата на технологиите и данните, които изграждаме, други виждат огромната потенциална възвръщаемост от откриването на големи ресурси, а трети са най-ентусиазирани да заемат позиции около изгодни по отношение на разходите нисковъглеродни дериватни продукти, които могат да използват геоложкия водород“, казва Джонсън. „Както при всеки проучвателен бизнес и всяка нова технология, все още има много предизвикателства, които трябва да преодолеем, за да разкрием потенциала на геоложкия водород“.