Банкерите в България не очакват увеличение на проблемните кредити, за разлика от други страни от Източна Европа, сочи цитирано от БТА проучване на компанията Ernst and Young в София.

Според данните от него втората половина на годината може да се окаже сложна за бизнеса, който разчита на привлечено финансиране. Почти всеки втори банкер (47%) очаква ръст на преструктурираните банкови кредити.

Данните са за над 20 страни, сред които и България, и отразяват както случилото се на пазара до момента, така и дългосрочните тенденции.

Според анкетираните финансови специалисти ситуацията ще се успокои в началото на следващата година и особено през втората половина на 2025 г., когато фирмите ще са "научили уроците си", а лихвените проценти ще спомогнат за намаляване на напрежението. Данните за нашата страна обаче не съвпадат с останалите - в България банкерите са по-скоро оптимисти и не виждат да се задава увеличение на проблемните кредити.

Първата половина на годината имаше някои значими преструктурирания в България. През юли 2024 г. Европейската комисия одобри план за преструктуриране на "Български пощи". Това е и първото решение на ЕК за план за преструктуриране на пощенски оператори. Бяха разгледани и предложения за преструктуриране на банковите кредити на някои големи производствени предприятия“, коментира данните Мартин Бочев, съдружник, ръководител на отдел "Стратегия и сделки" в "EY България".

Основните причини за тревожната тенденция, която банкерите отчитат, са увеличаващите се разходи на фирмите, намалялото търсене в определени индустрии и нивата на лихвените проценти, които остават високи. Строителството, земеделието и недвижимите имоти се очертават като секторите, които отчитат най-силна активност по отношение на преструктурирането на кредити, следвани от производството и търговията, пише в анализа на компанията.

Строителният сектор остава на върха заради високата инфлация, която увеличава цените на материалите, енергията и труда, отчитат още от консултантската компания. В същото време браншът е под натиск и от високите лихвени нива и колебанията в търсенето в някои от европейските страни. Земеделският сектор пък остава притиснат от войната в Украйна и също страда от високите цени на горивата, торовете и енергията. Продукцията пък зависи от реколтата, а горещото време в последните две години доведе до лоши резултати и прогноза за проблеми в края на годината. Секторът на недвижимите имоти продължава да се възприема като особено нестабилен - от едната страна стои намаленото търсене в някои от страните в Централна и Източна Европа, а от другата е очакването ценовият балон да се спука и това да доведе до сътресения.

Анкетата на EY отразява наблюденията на банкери, занимаващи се с управление на проблемни кредити, от най-големите банкови институции в повече от 20 страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа, включително и България. Тя събира мненията им относно тенденциите в преструктурирането на кредити, прилаганите решения и бъдещите очаквания. Данните обхващат периода от втората половина на 2023 г. до прогнозите за първата част на 2025 г.