Директният маршрут за карго полети между България и Китай е одобрен и има условия за откриване на първия полет, съобщи посланикът на Китай в България Дай Цинли при откриването на "Изложение на водещи китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи" в НДК, предава БТА.

Дипломатът допълни, че активно се придвижва и пускането на директния пътнически полет.

Дай Цинли отбеляза, че китайските финансови институции допринасят за развитието и растежа на морското корабоплаване в България.

"По отношение на взаимосвързаността, в съответствие с Пленарната сесия, Китай ще подобри механизма за висококачествено съвместно изграждане на "Един пояс. Един път" и ще изгради триизмерна мрежа за свързаност по инициативата", увери участниците на срещата посланик Дай Цинли. "Догодина се навършват 10 години от присъединяването на България към инициативата "Един пояс. Един път" и сме готови да работим с вашата страна за задълбочаване на партньорството в инициативата за придаване на нов импулс в икономическия растеж на България", каза още тя.

Дай Цинли заяви още, че България предоставя на Китай много добри възможности за развитие на сътрудничество в различни сфери. „Надяваме се и обещаваме, че Китай ще продължава да се стреми към развитие на сътрудничеството“, каза тя.

"Няма да забравим, че България е втората държава, която установява дипломатически отношения с нов Китай. През изминалите 75 години двете страни са се отнасяли винаги една към друга с взаимно уважение, равнопоставеност и съвместна изгода. Традиционното приятелство става непреходно", каза Дай Цинли.

Посланикът припомни някои важни дати за развитието на двустранните отношения между двете страни от последното десетилетие, като присъединяването на България към съвместното изграждане на инициативата на Китай "Един пояс. Един път" през 2015 година и решението на председателя на КНР Си Дзинпин и президента Румен Радев от 2019 година за издигането на двустранните отношения до ниво на стратегическо сътрудничество.

"Китай се интересува от инвестиции в областта на автомобилите, резервните части, възобновяемата енергия, информацията и комуникацията, селското стопанство, финансите и други", изброи посланик Дай Цинли. “В областта на търговското и инвестиционно сътрудничество Китай ще продължи да се либерализира и да отваря достъпа до пазари за света и ще разширява своя внос, така че китайският пазар да се превърне в привлекателна възможност за всички страни по света, включително и за България. Надявам се да разширим и вноса си от България и така да подобрим и стабилизираме търговския обмен между двете държави", допълни дипломатът.

За периода от 2015 до 2023 години обемът на двустранната търговия между България и Китай нараства с 1,8 млрд. щатски долара до 4,2 млрд. долара, посочи посланикът. Българският износ към Китай е около 1 млрд. щатски долара към 2023 година.