Екипажът на мисията Polaris Dawn на SpaceX се завърна у дома, завършвайки петдневната си мисия в орбита, която включваше и първото в света комерсиално излизане в открития космос. Капсулата Crew Dragon с четирима астронавти се приземи край бреговете на Сухите Тортуги, Флорида, в неделя сутринта.

Мисията влезе в историята, тъй като достигна до най-голямата височина през последните пет десетилетия. Излизането в открития космос, извършено в четвъртък, отбеляза и първия път, когато подобно начинание е завършено от частно финансиран и управляван екипаж.

Но завръщането на Земята е сред най-опасните части на всяка космическа мисия. За да стигне безопасно до дома, капсулата Crew Dragon извърши така нареченото „деорбитално изгаряне“, като се ориентира и прекоси най-гъстата част от земната атмосфера. Космическият кораб достигна изключително високи температури - до 1900 градуса по Целзий - заради налягането и триенето, причинени от взаимодействието със земния въздух, движейки се с 27 000 км/ч.

След като се е врязал в повърхостта на океана, космическият кораб за кратко е престоял във водата, докато чака разположените наблизо спасителни екипи да го качат на специална лодка, наречена Dragon’s nest (гнездото на Дракона). Там са извършени последните проверки за безопасност, преди екипажът да излезе от капсулата и да започне пътуването обратно към сушата, разказва CNN.

Исторически полет

Екипажът на Polaris Dawn включваше командира на мисията Джаред Айзъксман, милиардер и главен изпълнителен директор на финансовата компания Shift4 Payments; неговия близък приятел и бивш пилот от ВВС на САЩ Скот „Кид“ Поти; и оперативните инженери на SpaceX Анна Менон и Сара Джилис.

Квартетът стартира тази мисия, като счупи височинния рекорд, достигайки орбита около Земята, която се простира на височина 1400 км. Това е най-високата земна орбита, изминавана някога от хора, като подобрява рекорда от 1966 г., поставен от мисията на НАСА Gemini, достигнала 1373 километра. Най-отдалечената точка от Земята превръща Джилис и Менон в първите жени, които някога са летели толкова далеч от нашата планета. Тя маркира и най-далечното пътуване на човек след края на програмата Apollo на НАСА през 1972 г.

Айзъксман и Джилис излязоха от кораба за около 10 минути, като проведоха серия от тестове, за да разберат функционалността на новите костюми за космически разходки на SpaceX, преди да се приберат в космическия кораб Crew Dragon и да затворят люка.

Останалата част от времето на екипажа в орбита беше посветено на близо 40 научни експеримента и изследвания, включително такива, които имаха за цел да разберат по-добре синдрома на космическата адаптация - вид специфична за микрогравитацията болест на движението.

Джилис, която е цигуларка, изпълни Rey’s Theme от „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Музикалното изпълнение беше изпратена обратно на Земята с помощта на Starlink на SpaceX като тест за потенциала на сателитната мрежа да осигури връзка в космоса.

Очакваното завръщане в неделя бележи края на третото пътуване в космоса на специализираната капсула Crew Dragon, която обслужва мисията Polaris Dawn.